Baby Pilea (Pilea peperomioides), hoe werkt dat stekken?

Baby Pileas die wachten om naar hun nieuwe vriendjes te gaan

De baby Pilea, ook wel Pilea Peperomioides genoemd is ongetwijfeld een van de meest gewilde plantjes op Instagram. Al sinds het voorjaar zie je op Instagram heel veel foto’s verschijnen van kleine en grote Pilea’s. Het is ook een ontzettend leuk plantje en ook nog eens heel makkelijk in de verzorging. Het plantje wordt ook wel Pannekoekenplant, Chinese moneyplant of missionary plant genoemd. Het plantje komt volgens mij van origine uit China. Je hebt wel 600 verschillende Pilea soorten (bron).
Ondanks dat je heel veel foto’s op Instagram zag, kon je aan het begin van het jaar maar moeilijk aan het plantje komen omdat het bijna niet in de winkel te koop was.

Baby Pileas die wachten om naar hun nieuwe vriendjes te gaan

Diverse keren heb ik bij Intratuin, Groenrijk en lokale plantenwinkels gevraagd of ze het plantje verkochten. Maar nergens was het te vinden. Ik had me al ingeschreven op een wachtlijstje van een Instagrammer, maar dat zou nog wel een poosje duren. Ergens in mei was is weer eens bij Intratuin Breda, niet voor de Pilea, maar voor een andere plant. En ineens zie ik het plantje bij een mevrouw in haar karretje liggen. Ik vroeg natuurlijk meteen waar ze het plantje gevonden had en ik racete met mijn hart in mijn keel naar de plek. Hahaha hoe gek kan je zijn vanwege een plantje. Zo bang dat ik weer mis zou grijpen;-) Er stonden er gelukkig nog genoeg en ik heb er meteen twee meegenomen. Helemaal blij met mijn plantjes. Thuis heb ik ze wel meteen in een grotere pot gezet, want de plantjes waren toch al best groot.
Moeder baby Pilea Peperomioides
De plantje staan sinds die tijd bij mij in de vensterbank, op het noorden.
Volgens mij houden ze van veel licht, maar geen direct zonlicht. Ik ben ook niet zo heel strikt met watergeven, meestal 1x per week een scheut, maar soms vergeet ik het ook wel en krijgen ze twee weken geen water.

De Pilea’s hebben het behoorlijk naar hun zin bij ons in de vensterbank. Echt in no time zaten er kleine uitlopertjes onderaan de plant. Het plantje wordt ook wel eens vriendschapsplantje genoemd, je kunt namelijk heel veel stekjes maken en aan je vrienden geven. En die stekjes ben ik gaan maken.
Eerst heb ik met een schaar de stekjes weggeknipt van de plant.
Baby Pilea cut from the mother plant
Soms zitten er al een paar worteltjes aan, soms niet. Er zijn mensen die ze meteen in de aarde zetten, maar ik laat ze liever een poosje in een glazen potje staan, zodat er een flinke bos wortels aan zit.
Pilea plants waiting tin the water to get some roots
Baby Pilea with some roots on it

Als er eenmaal genoeg wortels aanzitten, dan zet ik de Pilea’s in een potje met aarde. Om te voorkomen dat ze echt droog komen te staan heb ik eerst een laagje hydrokorrels in het potje gedaan en daarna pas de aarde en het plantje.
Baby pileas verpot in hun nieuwe potjes
Regelmatig water geven (niet teveel, dat schijnt ook weer niet goed te zijn) en ze groeien vanzelf.
Inmiddels heb ik nu zo’n 12 stekjes gemaakt en mijn twee plantjes hebben alweer zeker 8-10 nieuwe stekjes die ik weg kan knippen.

De hele leuke zakjes zijn gemaakt naar een idee van karinJoan. Als je je inschrijft voor haar nieuwsbrief dan krijg je toegang tot de DIY en kun je het bestandje downloaden. Ik heb zelf het gedownloade ontwerpje iets groter gemaakt en uitgeprint op A3 papier. Hierdoor kan er een iets groter potje in het zakje.
Zakjes gemaakt naar DIY van Karin Joan
De potjes kocht ik bij Groenrijk, het kleine potje van Elho is 6 cm hoog en heeft een diameter van 6,7 cm. Hier past het zakje gemaakt van A4 papier omheen. Om het grote potje, ook van Elho past het zakje van A3 papier, het potje is 8,7 cm hoog en heeft een diameter van 10,2 cm.
Potjes van Elho gebruikt voor baby Pileas

De eerste plantjes staan inmiddels klaar om naar hun nieuwe vriendjes te gaan.

Heb je vragen over de DIY projectjes of wil je graag laten zien hoe jouw project is geworden? Sinds kort heb ik ook een Facebook group gemaakt Goodlives interior projects group. Je moet je wel even aanmelden als je lid wil worden.

KleinlogoGoodlives

 liefs Claudia

My Socials Goodlives

(Visited 4.962 times, 2 visits today)

5 gedachten aan “Baby Pilea (Pilea peperomioides), hoe werkt dat stekken?”

 1. Dank je voor het plantje Clau! Leuk plantje. Ik ga hem bij mij op de vensterbank zetten.
  Hoe werkt dat stekken precies. Op welk moment zet ik waar de schaar erin?
  Groetjes van je broertje.

  1. Haha voorlopig nog nergens de schaar inzetten hoor. Over een hele poos komen er uitlopers onderaan de stam, die kun je knippen. Maar nu is je plantje zelf nog een mini?

 2. Hoi, mijn baby pilea is al heel veel gegroeid (van 5 cm naar 20cm) maar hij geeft geen stekjes 🙁 enig idee hoe dat kan? Kan hij gekweekt zijn om klein te blijven en dus niet te stekken? Thanx!

  1. Hoi Kim, ik weet helaas ook niet waardoor je geen stekjes krijgt. Het zou kunnen zijn omdat het nog een relatief jonge plant is. De planten die ik heb gekocht waren al wat ouder. Ik hoop dat er nog stekjes aankomen.
   groetjes Claudia

Geef een reactie