Havermout koekjes met kaas en basilicum

Een paar weken geleden had Lars waterpokken. Een van de tips die we toen kregen was hem in een (baby)badje met havermout te zetten. We hebben de tip gebruikt, maar het hoefde eigenlijk maar 1 keer omdat het vrij snel beter ging met hem. En daardoor hadden we nog een hoop havermout over. Maandag na het badje, verraste M. me dan ook met havermout cookies. Hij had een recept op internet gevonden met banaan en havermout. De cookies waren best wel lekker, ze bleven alleen heel erg zacht, eigenlijk al meteen toen ze uit de oven kwamen.
Een week nadat M. de koekjes gebakken had zag ik op Instagram dat Pauline van uitpaulineskeuken havermout koekjes met kaas gebakken had. Ik vroeg haar of deze cookies wel lekker krokant waren en ze zei dat ze dat waren. Tijd dus om het recept te proberen, Lees verder voor het recept.

Gisteravond moest ik nog wat boodschappen doen voor het avondeten en toen kreeg ik ineens zin om de havermout koekjes met kaas van Pauline te bakken. Ik heb oude geraspte kaas gekocht, de kokosolie (nog nooit wat mee gekookt of gebakken dus ik ben benieuwd) en de tijm. Ik heb gedroogde tijm uit een potje gekocht. Toen ik echter thuis kwam, had ik meer zin om de koekjes met basilicum te maken, dit had ik gelukkig nog thuis staan.Ik gebruik best vaak basilicum en ik wilde ook eigenlijk wel een beetje mijn eigen twist aan de koekjes geven.
Ik ben daarnaast ook nog eens gek op spicy food, dus ik heb er zwarte peper in gedaan.

In Paulines recipe, geeft ze aan dat je de kokosolie kunt gebruiken zonder te verwarmen. De olie wordt dan vanzelf zacht als je het deeg aan het kneden bent. Ik denk dat mijn handen iets te koud waren, want all ingrediënten mixten prima, behalve de kokosolie. Ik moest de stukjes kokosolie allemaal in hele fijne stukjes plat duwen en verder door het deeg mengen. Ik denk dat ik de volgende keer ga proberen om de kokosolie iets op te warmen, in en pannetje of zo.

De koekjes waren na 12 minuten bakken in de oven klaar en smaakten heerlijk. Larsman vond ze ook heerlijk, net zoals M. die bijna alles opgegeten heeft wat er nog over was (hahah alleen maar de helft van de koekjes hoor;-)).
Ik vind de havermout koekjes echt lekker, dus ik ga binnenkort ook eens de zoetere variant maken. En volgens Pauline zijn de koekjes ook nog Voedselzandloper proof. Ik ben zelf (nog) niet zo thuis in de voedselzandloper, misschien toch eens tijd om me erin te verdiepen.

Het recept:

Havermout koekjes met kaas en basilicum

Cakesandpumps
Recept voor 12 koekjes van havermout, oude kaas en basilicum. Naar een recept van uitpaulineskeuken.nl
Porties 12

Equipment

 • Oven

Ingrediënten
  

 • 75 gram biologische Havermout
 • 75 gram Geraspte Oude kaas
 • 1 ei
 • 25 gram Kokos olie biologisch, geurloos
 • 1 tl. Basilicum gedroogd uit een potje
 • Zout naar smaak
 • Zwarte peper naar smaak
 • Bakpapier

Instructies
 

 • Verwarm de oven voor op 180°C.
 • Doe de havermout, de geraspte kaas, de basilicum en het ei in een kom.
 • Voeg de kokos olie in hele kleine stukjes toe of zorg dat de kokos olie een beetje verwarmd is, bijvoorbeeld heel even een beetje warm laten worden in een pannetje. Let hierbij wel op dat je dan je handen niet verbrand en dat je een klein beetje meer olie pakt omdat er natuurlijk altijd wat in je pannetje achterblijft.
 • Voeg zout en peper naar smaak toe. Ik heb van de peper wat meer toegevoegd, omdat ik van lekkere pittige koekjes houd.
 • Mix alle ingrediënten met de hand tot een bal. Maak hier 12 kleine balletjes van die je goed verspreid op het bakpapier op een bakblik legt. De balletjes daarna voorzichtig plat duwen tot er een koekjes vorm ontstaat.
 • Bak de koekjes ongeveer 12 minuten in de oven op bakpapier.
 • Haal daarna de koekjes uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster. Ik haal de koekjes altijd met de kaasschaaf uit de oven, dan kan je er lekker makkelijk onder komen.

Liefs Claudia

My Socials Cakesandpumps

Edit: deze post is van mijn oude blog Photos for foodies. Met deze Blog ben ik gestopt, maar ik vond het zonde om de receptjes verloren te laten, daarom heb ik de posten naar Cakes and Pumps en naar Goodlives gekopieerd. De post is in 2015 door mij geschreven.

(Visited 51 times, 1 visits today)

Geef een reactie