DIY: Zelf een hondenkussen maken (Ikeahack #01)

DIY hondenkussen met onze hond Bruno op Goodlives.nl

Hondenkussens vond ik nooit echt mooi in ons interieur passen en als ik eens een leuke vond, dan waren ze meteen ook heel erg duur. En ook nog eens moeilijk te wassen. Maar zelf een hondenkussen maken, dat kwam niet echt in me op. Totdat onze kat Geisha steeds vaker op de kussens van onze hond Bruno begon te plassen. Ik werd er echt helemaal gek van. De kussens die we hadden waren helemaal niet meer goed schoon te maken en Bruno stonk bijna voortdurend naar kattenpis. Echt vies. Uiteindelijk besloten we om de kussens maar gewoon weg te gooien en Bruno tijdelijk een kussen van een tuinstoel te geven. Maar voor een grote Labrador is dit natuurlijk een veel te klein kussentje. Dus besloot ik om zelf een kussen te maken. Uiteindelijk bleek het heel makkelijk te zijn en heb ik er inmiddels drie gemaakt, een voor in de keuken, een in de werkkamer en een in de woonkamer. Wil je zelf ook zo’n leuk kussen voor je hond maken, lees dan verder.

Bruno met nieuw kussen (DIY) op Goodlives.nl

Ik heb drie kussens gemaakt, twee met de donkergrijze stof Minna en een met de wit zwarte stof Revviva, beide van Ikea. Het voordeel van deze stofjes is dat ze zo nog best stevig zijn en niet zo duur. De donkere kussens gebruiken we in de ruimtes waar Bruno vaak ligt, want hij heeft een vacht die best wel veel vuil afgeeft. De kussens zijn echter heel makkelijk in de wasmachine te wassen, zowel de hoes als het dekbed wat erin zit. Heel handig dus als ze vies zijn en voor ons een uitkomst met onze op-het-kussen-plassende kat;-).

Edit: Helaas is Ikea gestopt met het verkopen van losse stoffen.

Benodigdheden
– Stevige stof van 1,50 bij 1,50 m, ik heb stof Revviva en de stof Minna van Ikea gebruikt. Minna is 6,99 per strekkende meter en Revviva is 4,99 per strekkende meter.
– Zomer-Winter dekbed 140 x 200 cm Smasporre van Ikea (synthetisch dekbed, dus makkelijk te wassen en ook nog eens lekker dik), Euro 29,99
– Klittenband, ongeveer 70 cm, ik heb twee pakjes zelfklevend klittenband van de Hema gekocht in het zwart. Hiervan houd je dan ongeveer 25-30 cm over
– Garen in de kleur van je kussen

Beschrijving

Allereerst heb ik de stof geknipt in de volgende stukken ( inclusief de naden van 0,5 cm)
2x 71 x 101 cm
2x 11 x 101 cm
1x 11 x 71 cm
2x 9 x 71 cm

De stof Revviva liep bij mij niet haaks over de stof, dus dat ziet er hier gek uit, maar nu het kussen klaar is zie je daar niets meer van.
Stof revviva cut for dog cushion

In de volgende stap ga je eerst het klittenband op de twee stukken zijkant maken, waar straks dus de opening komt. Neem hiervoor de twee stukken van 9 x 71 cm en het klittenband. Het klittenband haal je los van elkaar, zodat je twee afzonderlijke delen hebt. Op het eerste stuk stof plak je de klittenband tegen de verkeerde kant van de stof (de binnenkant van de stof).
DIY Dog cushion adding velcro tape
Na het plakken vouw je de stof om naar de goede kant, ongeveer ter dikte van het klittenband. Nu spelt je het klittenband en de stof (die nu dus dubbel is) aan elkaar en stik je aan de linker en rechterkant het klittenband af.
DIY dog cushion vecro tape sewing
Bij het tweede stuk pak je het andere klittenband deel, dit plak je echter op de goede kant van de stof. Daarna omvouwen naar de verkeerde kant van de stof, vastspelden en weer vast stikken. Dit vaststikken is echt nodig, want het klittenband zit redelijk vast als het op elkaar zit, met alleen plakken trek je het later zo weer van de stof af. Je spelden krijgen trouwens wel een vies lijmlaagje, maar dit is wel weer te verwijderen. En bij mij zijn er een paar super krom geworden, die heb ik weg moeten gooien.

Als de twee stukken klaar zijn, dan maak je de twee stukken met het klittenband aan elkaar, zodat je een nette zijkant krijgt van het kussen met een opening.
DIY Dog cushion two sides together

In de volgende stappen ga je de rest aan elkaar stikken. Ik knip nooit hele grote naden aan bij het knippen (ongeveer 0,5 cm), stik alles eerst in zigzag steek en daarna in rechte steek aan elkaar, zoals op deze foto te zien is.
DIY Dog cushion sewing example

Stik nu aan de stukken met klittenband aan beide zijden een stuk van 11 x 101 cm. Stik deze nog een extra keer door, vooral over het klittenband heen. Het kan zijn dat je naaimachine dit wat lastig vindt, omdat het best een dik stuk is geworden met het klittenband ertussen. Misschien anders met de hand nog wat doorstikken, want het moet echt goed vastzitten. Daarna stik je tussen deze twee stukken weer het stuk van 11 x 71 cm, zodat je hele zijkant aan elkaar zit. (alles met de goede kanten op elkaar).

Dan pak je 1 grote lap van 71 x 101 xm, en deze ga je helemaal rondom aan de zijkanten vastspelden, ook weer met de goede kanten op elkaar. Goed opletten dat je de korte zijdes aan de korte kanten van de grote lap spelt en de lange zijdes aan de lange kanten van de lap. Ik heb daarna steeds per kant gestikt, zodat je tussendoor de stof goed kunt vouwen en je niet lelijk over verkeer dubbelgevouwen stof heen stikt.
Met de tweede lap van 71 x 101 cm doe je precies hetzelfde, maar dan aan de nog open kant van het kussen (ook weer goede kanten tegen elkaar).
Als alles klaar is, dan ziet je kussen er op de hoeken zo uit (verkeerde kant stof):
DIY dog cushion stitched corner inside

Nu open je voorzichtig het klittenband en ga je het kussen keren naar de goede kant. Alle hoekjes duw je naar buiten, zodat er een mooie hoek ontstaat.
Vervolgens pak je het dekbed. De twee winter en zomerdelen maak je aan elkaar. Daarna vouw je het dekbed over de lange kanten dubbel en daarna nog een keer over de korte kant.
DIY dog cushion duvet
Het dekbed is nu klaar om in de hoes te doen, met een beetje proppen past het er goed in. Daarna het klittenband weer netjes vastmaken en tadaa, je zelfgemaakte honden kussen is klaar.

DIY Dog Cushion finished

Het kussen heeft uiteindelijk een afmeting van 70 x 100 cm en is ongeveer 10 cm hoog. Ket kussen met de stof Minna heeft me 39,95 gekost en het kussen met de stof Revviva 37,30. echter volledig uitwisbaar en veel langer te gebruiken dan de kussens gevuld met bolletjes die je in de winkel koopt. Onze hond Bruno is er in ieder geval super blij mee.
DIY Dog cushion with our dog Bruno
BrunometnieuwekussenIG
Als je vragen hebt stel ze gerust hier in de post, of in de Facebook group Goodlives interior DIY projects. En heb je een kussen gemaakt, dan zou ik het leuk vinden om je foto te zien, of tag me in je foto op Instagram.

KleinlogoGoodlives

 liefs Claudia

My Socials Goodlives

(Visited 34.537 times, 1 visits today)

8 gedachten aan “DIY: Zelf een hondenkussen maken (Ikeahack #01)”

 1. Oh ja Claudia, ik zie dat jouw hond ook flinke nagels heeft. Onze hond krijgt elk kussen binnen een paar dagen kapot. Hoelang heeft de stof jouw hond al overleefd ;-)?

  1. Hoi Paula,
   Inmiddels zijn mijn kussens al zo’n 9 maanden oud en er is er nog niet een stuk. Ik heb wel bij eentje wat naden bij moeten stikken, maar dat is meer mijn eigen schuld omdat ik niet van dat goede garen als onderdraad had gepakt. En ik heb ze ook allemaal al tig keer gewassen. Heb je er nog een gemaakt?
   groepjes Claudia

 2. Heb er ook een gemaakt, met deze beschrijving. Echt super geworden! Heel blij mee. Ga nog wel een stukje islolatiemat (kampeer) onderin leggen dan weet ik zeker dat m’n oude bes er heerlijk op ligt dadelijk. Het leuke is dat je dus voor een tientje weer een nieuwe hoes naait. Echt ideaal. Heel blij met deze beschrijving, thnx!!

  1. Heel leuk om te lezen dat je blij bent met de beschrijving van het kussen?. Zo tof om dingen via mijn blog met mensen te kunnen delen. Onze hond is ook nog steeds erg happy met zijn kussens?

 3. Ik naai nog niet zolang, maar met dank aan jouw DIY hebben onze honden weer mooie, wasbare kussenhoezen! Met een oude dekbedhoes geoefend, maar binnenkort zal er vast nog 1 volgen met mooie stof! Dank je wel voor de tips!

 4. Inmiddels ook 2 kussens gemaakt maar dan van zo’n waterafstotend hondenkleed voor de auto. Dank voor de geweldig duidelijke naaibeschrijving . Omdat de stof die ik heb gebruikt wat stug is, toch 1 cm. naadtoeslag genomen. De leuke botgreepjes van onze oude hondenkussens, waarvan een van onze honden deskundig de verdekte ritsen had gesloopt, er op genaaid ,de oude traagfoam/ schuimrubberplaat er in gestopt, klittenband dicht en voilà, het resultaat!!! Nu alleen nog een leuk makkelijk wasbaar dekentje er op. Het derde kussen staat op de to do list.

Geef een reactie