Nieuwe warme plaid met patroon om zelf te breien (#DIY)

Larsman with the DIY knitting blanket from goodlives.nl

In de winter vind ik het wel lekker om op de bank te zitten, tv te kijken en tegelijkertijd een lekker warm plaidje te breien of te haken. Meestal ben ik met een paar projectjes tegelijkertijd bezig, en dan is het wel lastig om te zorgen dat de plaids ook echt af komen. Vaak gaat het breien nog wel gelijk op, maar daarna moeten ook die draadjes nog weggewerkt worden. Wat ik dus stukken minder leuk vind om te doen. En dan wil ik de plaids ook nog delen met jullie;-). Inmiddels liggen er dus nog twee plaids, waaronder deze klaar om een stukje over te schrijven en van twee moet ik de draadjes nog weg werken en nog een stukje schrijven.En er zijn er nog twee onderweg, waarmee ik al heel ver ben met breien. Oeps, dat wordt even doorwerken op mijn Blog.

Larsman with the DIY knitting blanket from goodlives.nl

Om een mooie deken of plaid te breien heb je echt niet altijd hele dure wol nodig. Deze blauwe plaid heb ik gemaakt van twee soorten Zeeman wol. Ik denk dat de blauwe kleur niet meer te krijgen is, maar in andere kleurtjes is de wol zelf wel nog te koop bij Zeeman. Dat is wel jammer van wol van de Zeeman, Action of Hema. De kleuren gaan vaak snel uit het assortiment.
Ik heb de plaid gebreid met drie draden. Twee draden Julia wol, kleur nr 50 (1,99 per bol) van de Zeeman en 1 draad Royal wol (0,99 per bol) van de Zeeman. Beide in een beetje blauw groene kleur.
De kleurtjes wol voor de DIY plaid

Benodigdheden voor een plaid van 150 x 200 cm:
14 Bollen Julia (100 gr is 170 meter, geschikt voor naalden 7-8)
6 bollen Royal (100 gr is 241 meter, geschikt voor naalden 4-5)
1 Rondbreinaald nr 15, 150 cm lengte (ik heb die van mij gekocht bij hobbydoos.nl)
The wool for the DIY blanket on goodlives.nl

Het patroon
Het patroon is best wel simpel, alleen maar recht en averecht, maar je moet goed tellen. Het patroon bestaat uit 6 naalden, die je ongeveer 34 – 35 keer herhaald. Om aan de zijkant een mooie V te krijgen, heb ik twee extra steken meegenomen die in het patroon verwerkt zijn. De laatste steek van de naald brei je daarom altijd averecht en de eerste steek van de naald haal je recht af.
Je begint met het losjes opzetten van 103 steken op de rondbreinaald nr 15. Losjes opzetten is echt belangrijk, anders ziet het er best raar uit aan de onderkant, als je hele breiwerk recht is en dan loopt het aan de onderkant ineens naar binnen omdat je het te strak opgezet hebt. De rest van het patroon brei je als volgt.
Naald 1: 2R 9AV 1R 9AV 1R 9AV 1R 9AV 1R 9AV 1R 9AV 1R 9AV 1R 9AV 1R 9AV 1R 9AV 1R 1AV
Naald 2: je breit de steken zoals je ze tegenkomt dus: 1R 1AV 9R 1AV 9R 1AV 9R 1AV 9R 1AV 9R 1AV 9R 1AV 9R 1AV 9R 1AV 9R 1AV 9R 2AV
Naald 3: Zoals naald 1
Naald 4: Zoals naald 2
Naald 5: Zoals naald 1
Naald 6: de eerste steek haal je recht af, daarna brei je alle steken averecht

Vanaf hier naald 1 tot en met 6 herhalen totdat je op 200 cm zit, of de lengte die jij je plaid natuurlijk wil geven.

De ene kant van je werk ziet er zo uit:
Front pattern of the Blue diy blanket

En de andere kant zo:
De achterkant van het DIY patroon van een warme plaid

Ik heb ervoor gekozen om de bollen los in een draadmand te doen en zo te breien en niet om de drie bollen als 1 bol op te rollen. Bij mij gaat dat laatste elke keer fout, zodat ik tussendoor bij minimaal 1 bol ineens een ongelijk stuk heb zitten. Als een bol op is, dan knoop ik er een nieuwe bol aan vast. De bollen zijn nooit allemaal dezelfde lengte, onder andere omdat de Julia en Royal niet dezelfde lengte hebben. Maar ik merk ook dat in de praktijk de lengtes van de bollen sowieso niet hetzelfde zijn.

Succes met je plaid en als je vragen heb, dan kun je ze gewoon hieronder stellen.

Ik heb al meer plaids gemaakt die je misschien leuk vindt. Je vind ze hier:
4 blankets made so far for goodlives.nl

De andere drie plaids vind je hier:
1. De gemailleerde plaid (breien)
2. De crèmekleurige gehaakte plaid
3. De zwart en wit gebreide plaid

Heb je vragen over de DIY projectjes of wil je graag laten zien hoe jouw project is geworden? Sinds kort heb ik ook een Facebook group gemaakt Goodlives interior projects group. Je moet je wel even aanmelden als je lid wil worden.

KleinlogoGoodlives

 liefs Claudia

My Socials Goodlives

(Visited 43.038 times, 1 visits today)

2 gedachten aan “Nieuwe warme plaid met patroon om zelf te breien (#DIY)”

Geef een reactie