Zwart Witte plaid om te breien, DIY

Plaid over bureaustoel

Plaids breien en haken, maar ook van stof maken vind ik echt super leuk. Dit doe ik vaak tijdens het tv kijken, ik kan niet zo goed stil zitten;-) Geen idee wat ik uiteindelijk met al mijn gemaakte plaids ga doen, maar voorlopig zijn ze leuk om te gebruiken in mijn foto’s . En ze staan gezellig in huis of zijn natuurlijk handig als het koud wordt. Deze zwart witte plaid zat al een poosje in mijn hoofd om te maken. Maar zoals gewoonlijk ben ik halverwege alweer met een andere plaid begonnen en daarna nog met eentje. En ik was er al met twee andere bezig. Dus uiteindelijk moet ik van mezelf nu eerst een plaid die onderhanden is afmaken, voordat ik aan een nieuwe begin. Het is trouwens niet zo dat ik helemaal niets meer doe aan de plaids die al onderhanden zijn. Ik brei gewoon steeds een paar naalden per week en dan pak ik weer de volgende plaid. Behalve als het te warm is, dan laat ik de wollige winterplaids even voor wat het is. Omdat ik heel graag met een zomerplaid van katoen wilde beginnen, moest ik dus een paar weken hard doorbreien om deze zwart witte plaid af te maken;-). Ook zin om deze plaid te gaan maken? Lees dan verder.

Plaid over bureaustoel

Deze plaid heeft een afmeting van ongeveer 150 x 200 cm en is gemaakt van hele simpele Acryl wol van de Zeeman. De wol is de Royal wol en bestaat voor 100% uit Acryl. De wol is 100 gr en 241 meter per bol. De prijs is echt super cheap, EUR 1,29 per bol.
Bolletjes wol voor zwarte plaid
Ik heb voor de zwart witte plaid 8 bollen wit en 8 bollen zwart gebruikt. Hiervan heb ik uiteindelijk nog 2x een halve zwart en 2x een halve wit over. Nu denk je misschien hoezo nog twee halve bollen van beide kleuren??? Ik heb de plaid met 2 draden gebreid, daarom dus twee bolletjes tegelijk nodig.

Plaid over keukenstoel

De beschrijving
– Zet op een 10 mm rondbreinaald met 2 zwarte draden tegelijk, 140 steken op.
– Brei 6 naalden met de dubbele zwarte draad in ribbelsteek. Dit is een steek waarbij je 6 naalden alleen maar recht breidt, waardoor er een ribbel ontstaat in je werk, deze ribbel ziet er dikker uit dan de averechte steek. Een voorbeeldfilmpje vind je hier
– In de volgende 21 zwarte rijen brei je 6 st. ribbelsteek, 128 st. tricotsteek (dus ene kant van je werk recht, andere kant averecht) en je eindigt met 6 st. ribbelsteek. Dit herhaal je de hele plaid, behalve de laatste 6 naalden op het einde.
– Hierna wissel je naar wit. Ook hiervan gebruik je twee draden en brei je hetzelfde patroon als hierboven, maar dan zonder de 6 naalden ribbelsteek. Je breidt dan 27 naalden met 6 st. ribbelsteek, 128 st. tricotsteek (dus ene kant recht, andere kant averecht) en je eindigt met 6 st. ribbelsteek. Daarna wissel je weer naar zwart etc.
Detail zwartwitte plaid
– De wisseling van de kleur is steeds na rij 27, rij 54, rij 81, rij 108, rij 135, rij 162, rij 189, rij 216, rij 243, zodat je 10 blokken krijgt van ongeveer 20 cm hoog.
– In het laatste blok (je bent nu met wit aan het breien), brei je maar 21 naalden in het patroon. De laatste 6 naalden brei je weer in ribbelsteek.
– Hierna afkanten en de draadjes wegwerken. Ik doe dit altijd met een naald, maar vind het niet altijd even netjes worden. Hoe doen jullie dit?

Zwart witte plaid over stoel
Zwart witte plaid over bank

Deze zwart witte plaid is de derde plaid die ik dit jaar afgemaakt heb. Er komen er nog een paar aan die al wel gebreid zijn, maar waarvan ik de draadjes nog moet wegwerken. Wat ik dus niet het allerleukste werkje vind.
De buit tot nu toe:
De plaids tm juli 2016
De andere twee plaids vind je hier:
1. De gemailleerde plaid (breien)
2. De crèmekleurige gehaakte plaid

Heb je vragen over de DIY projectjes of wil je graag laten zien hoe jouw project is geworden? Sinds kort heb ik ook een Facebook group gemaakt Goodlives interior projects group. Je moet je wel even aanmelden als je lid wil worden.

KleinlogoGoodlives

 liefs Claudia

My Socials Goodlives

(Visited 4.000 times, 1 visits today)

Eén gedachte over “Zwart Witte plaid om te breien, DIY”

Geef een reactie