Beige kabel plaid breien (DIY)

Beige DIY gebreide kabel plaid op kist IG

Met de lente voor de deur komen er weer heerlijke dagen aan om buiten te kunnen zitten. In het begin kan het ’s avonds nog wel een beetje koud zijn, een dekentje is dan geen overbodige luxe. Met dat in gedachten heb ik een heerlijke kabel plaid gemaakt.

Beige DIY gebreide kabel plaid op kist
Heel veel mensen denken dat kabels breien heel erg moeilijk is, maar dat valt eigenlijk reuze mee. Ik heb al eerder een patroon zoals deze plaid gepost. Het patroon van deze plaid heb ik weer een klein beetje aangepast voor de beige plaid.
Wat ik zelf wel leuk vind is dat in de wol die ik gebruikt heb een beetje donker verwerkt is, waardoor je een beetje tweed effect krijgt.
Beige tweed gebreide kabel plaid Goodlives

Wat heb je nodig:
– Rondbreinaald 15 mm, 150 cm lang
– Dikke kabelnaald
– 7 bollen beige tweed garen, 100 gram 163 meter (Zeeman)
– 5 bollen beige Royal, 100 gram 241 meter (Zeeman)
– 5 bollen cremekleurige Royal, 100 gram 241 meter (Zeeman)
Beige kabeldeken DIY de wol goodlives

Werkwijze:
1. Zet 105 steken op met de drie verschillende draden wol tegelijkertijd, op de rondbreinaald 15 mm.
2. Brei 5 naalden in gerstekorrel steek. Hierbij brei je de eerste naald steeds 1 recht, 1 averecht. Bij de volgende naald brei je boven elke rechte steek een averechte steek en andersom bij elke averechte steek een rechte. Bij de volgende naald weer andersom. Zie de rand op de foto hieronder voor het effect.
Closeup beige DIY kabel plaid met rand
3. Bij naald 5 begint het patroon. Dit patroon gaat als volgt (r = recht, av= averecht):
5 st gerstekorrel, daarna 2r 1av 2r 2av 6r 2av 2r 1av 2r 2av 6r 2av 2r 1av 2r 2av 6r 2av 2r 1av 2r 2av 6r 2av 2r 1av 2r 2av 6r 2av 2r 1av 2r 2av 6r 2av 2r 1av 2r en je eindigt weer met 5 gerstekorrel. Voor de gerstekorrel steken volg je het patroon waarmee je al begonnen was bij de eerste 5 naalden.
4. De volgende naalden brei je steeds de steken zoals je deze tegenkomt. Dus recht boven recht en averecht boven averecht. Behalve de 5 gerstekorrel steken aan het begin en aan het einde van de naald, voor deze steken blijf je de hele tijd het gerstekorrel patroon volgen.
5. Bij de 10e naald ga je de eerste kabel breien. Deze kabels komen bij alle stukken waar je 6 rechte steken hebt. Om de kabel te breien, zet je de eerste 3 steken van de 6 rechte steken op een kabelnaald. Deze naald houd je voor je werk. Je breidt nu eerst de drie volgende 3 rechte steken recht. Daarna brei je de 3 steken die al op de kabelnaad staan ook recht. Je maakt in totaal 6 keer een kabel.
Kabels breien steken op naald voor het werk
Kabel breien, de steken van de kabelnaad af breien
Kabels breien, alle steken van de kabel zijn gebreid
Kabels breien resultaat kabel
6. De volgende naalden brei je de steken weer zoals je ze tegen komt (behalve de gerstekorrel steken), zoals beschreven bij punt 4.
7. Bij elke 10e naald maak je een kabel, dit doe je dus bij naald 10, 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80, 90, 100, 110, 120, 130, 140, 150 en 160.
8. Na 160 brei je nog 4 naalden in het patroon, zoals beschreven bij punt 4.
9. Brei vervolgens nog 4 naalden gerstekorrel.
10. De laatste naald brei je ook nog in gerstekorrel, maar nu kant je meteen af. Bij deze video zie je hoe je dit doet.
Closeup DIY beige kabel plaid goodlives
Beige DIY plaid goodlives op de bank

En als laatste natuurlijk nog de draadjes wegwerken, mijn favoriete bezigheid;-).
Laat die lente maar komen waarbij we heel lang in de tuin kunnen zitten.
Heel benieuwd naar jullie plaids, als je op instagram of facebook je plaid tagt met #goodlivesdiyplaids dan kan ik jullie resultaten zien.
Beige kabelplaid DIY in woonkamer, goodlives

KleinlogoGoodlives

 liefs Claudia

My Socials Goodlives

(Visited 63.505 times, 9 visits today)

8 gedachten aan “Beige kabel plaid breien (DIY)”

 1. Hallo Claudia, heb je misschien nog een of twee bollen van die tweed wol van Zeeman over? Ik kom tekort voor een kindertrui en die Tweed verkopen ze niet meer….

 2. Vlgs de wikkel van Zeeman tweed garen zit er 110 meter in ipv 163 meter die in het patroon staan? Met 7 bollen van 110 meter heb je niet genoeg voor de 5 bollen Royal met 241 meter

  1. Hoi Manuela, ik heb nog even op een bol gekeken die ik nog had liggen, maar daar staat echt op 100 gram 163 meter. Misschien dat Zeeman dan iets veranderd heeft aan de dikte van de draad. Op mijn etiket staat dat de bol geschikt is voor naalden 5-6 mm. Het is 74% Acryl , 20% wol en 6% viscose.
   Als er op de huidige bollen 110 meter staat, dan heb je inderdaad stukken meer bollen nodig.
   groetjes Claudia

   1. Dacht al dat er iets nie klopt,heb de tweed bol op en van de royal nog wat over,ongeveer een kwart bol,terwijl op mijn wikkel van tweed staat ,110 meter,dus minder dan de helft van de royal,dus denk een drukfout van zeeman! Heb wel een kortere kabel genomen,vindt de kabel van 150cm te groot,werkt nie zo prettig?

 3. Hey Claudia,

  Brei je deze prachtige deken echt op naald 15mm? Op de foto lijkt de naald niet zo dik?

  Bedankt voor dit prachtige patroon!!

  Groetjes, Tjarda

Geef een reactie