Een lekker warm dekentje breien (#DIY)

Een lekker warm dekentje met kabelpatroon breien

Ik ben altijd met tig projectjes tegelijkertijd bezig en als er iets (bijna) af is, dan heb ik alweer 10 andere dingen in mijn hoofd die me leuk lijken om te doen. Hebben jullie daar ook zo’n last van? Hartstikke leuk om allerlei dingen te verzinnen, maar het is natuurlijk ook wel fijn om dingen af te maken. Druk bezig dus om en beetje orde in de chaos te scheppen;-). Alleen dat heeft me er niet van weerhouden om dit kleine projectje op te zetten, een lekker warm dekentje om zelf te breien.
Ik al een poosje het idee om een heerlijke deken met een kabel te maken en het liefst ook eentje die grof gebreid is, dus op minimaal naald dikte 8 en de wol moest gemeleerd zijn in een beetje beige, crèmekleurige tint. Daarnaast wilde ik er ook niet zo heel veel geld aan het uitgeven. Wol is tegenwoordig toch best duur en voor een plaid van ongeveer 130 cm bij 180 cm schatte ik toch zo’n 1700-2000 gram aan wol nodig te hebben.

Bolletjes wol voor gebreide plaid
En twee weken geleden liep ik ineens tegen deze prachtige wol van de Zeeman aan, de Marl wool. 100 gram per bol, waarvan 50% Acryl en 50% Wol. Kleur 70 en maar 2,99 per bol. Ik heb meteen 20 bolletjes gekocht (bij diverse Zeeman winkels hier in de buurt), patroontje gezocht en aan de slag gegaan. Op dit moment lijkt trouwens mijn kleurtje uitverkocht op de site, ik heb volgens mij dessin 4 gekocht.
De deken is nog helemaal niet af hoor, ik zit op 75 cm, maar ik ben er zo enthousiast over dat ik het patroontje graag met jullie wil delen.

gebreide plaid met kabels
Ik gebruik een rondbreinaald dikte 9 van Addi, lengte 120 cm. Ik heb deze gekocht bij Hobbydoos. Op de wol staat dat deze voor naalddikte 7-8 geschikt is, maar ik vind het wel fijn als alles een beetje losser is. Mijn rondbreinaald heeft wel een beetje een rare draai, ik moet hem regelmatig terugdraaien, anders voelt het niet fijn met breien, maar de steken passen er gelukkig allemaal makkelijk op.
Het patroon heb ik afgeleid van een plaid van Drops, deze vind je hier.
De wol die zij gebruiken is echter veel dikker, en ik vond het meerderen van steken midden in de rij er toch wel een beetje vreemd uitzien, ik kreeg er hele rare gaten van in mijn plaid.
Dus uiteindelijk maar mijn eigen draai eraan gegeven.

Benodigdheden
– Rondbreinaald zie hierboven
– Wol, als je dezelfde wol als ik gebruik, dan schat ik dat je voor deze deken (ongeveer 140 x 200 cm ), zo’n 17 bollen nodig hebt.
– Kabelnaald, ik heb een best wel dunne naald dikte 4, ik kon zo snel geen dikkere vinden, maar het breien gaat goed, het is natuurlijk ook maar om even de steken op te parkeren.

Patroon van de plaid
Ik ben begonnen met 152 steken op te zetten en heb daarna 6 naalden in ribbelsteek gebreid.
Daarna heb ik het patroon opgezet met de volgende steken:
(r=recht, av = averecht rb = ribbel, M1 en M2 zijn allebei rechte steken, die heb je hierna nodig om de kabel te maken)
3rb 2r 2av 2r 4av 6M1 4av 2r 4av 2r 4av 6M1 4av 6M2 4av 2r 4av 2r 4av 6M1 4av 6M2 4av 2r 4av 2r 4av 6M1 4av 6M2 4av 2r 4av 2r 4av 6M2 4av 2r 4av 2r 3rb

closup gebreide kabel plaid
Daarna ga je verder in het patroon en herhaal je steeds de 10 naalden uit de volgende patroontjes voor M1 en M2.
Let op!!! De eerstvolgende naald die je gaat breien (de eerste naald uit het patroontje) is aan de verkeerde kant van het werk. Dus in de patroontjes M1 en M2 brei je nu averecht.
Breipatroon tekening voor kabel plaid

Uitleg van het telpatroon
Uitleg van het kabel breipatroon

Kabels breien is op zich niet zo moeilijk, het is alleen een beetje lastig vasthouden en je moet goed tellen. Heb je nog nooit kabels gebreid, dan kun je hier  (Youtube filmpje) een goede uitleg krijgen.

gebreide kabelplaid op bank
Ik brei nog even lekker verder aan mijn dekentje. Als hij af is, dan zal ik een foto op mijn blog zetten.
Maar ik vind het natuurlijk ook leuk om jullie resultaten te zien, dus laat een berichtje hieronder achter als je ook begint aan de deken, met eventueel een linkje naar je foto’s op Instagram, Pinterest, Facebook etc.

Plaid van kabelpatroon breien

Heb je vragen over de DIY projectjes of wil je graag laten zien hoe jouw project is geworden? Sinds kort heb ik ook een Facebook group gemaakt Goodlives interior projects group. Je moet je wel even aanmelden als je lid wil worden.

KleinlogoGoodlives

 liefs Claudia

My Socials Goodlives

(Visited 15.696 times, 1 visits today)

3 gedachten aan “Een lekker warm dekentje breien (#DIY)”

  1. blijft deze wol ook mooi gaat het niet pillen oid? De julia vd zeeman nl wel. ik overweeg er ook ene deken van te haken maar twijfel of hij mooi blijft, net als de tweed vd zeeman, die blijft echt prachtig!!

Geef een reactie