DIY: Onderzetters van Hama strijkkralen

In onze tuin hebben we een hele mooie tuinset met een tafeltje van onbehandeld teakhout. Hartstikke blij met deze set, alleen die tafel ziet er af en toe niet uit door alle kringen. Ik heb overal gezocht naar leuke onderzetters, maar niet echt iets naar mijn smaak gevonden.
Omdat ik toch graag een tijdelijke oplossing zocht, heb ik onderzetters van Hama strijkkralen gemaakt.
Super leuk om te doen, en ik kreeg tijdens het maken het ene naar het andere ideetje.
Ondertussen ben ik er al wel achter dat onderzetters van strijkkralen het vocht van je glas ook niet tegen houden vanwege de gaatjes die er in zitten. Maar het scheelt wel wat en voor warme mokken helpt het goed. Daarnaast vind ik ze er echt super leuk uitzien op mijn tuin tafel;-).

Ik heb de onderzetters gemaakt met Hama strijkkralen. Na wat zoeken op internet werden deze toch als beste kralen beoordeeld door veel mensen. Een tip die ik veel heb gelezen is om je bij maar 1 merk te houden, omdat de kralen onderling anders niet goed tegen elkaar aan smelten.

Wat heb je nodig (9 onderzetters):
– Twee zakjes Hama witte strijkkralen van 1000 stuks nr. 207-01
– Twee zakjes Hama zwarte strijkkralen van 1000 stuks nr. 207-18
– Rond malletje waarop je de kralen legt voordat je gaat strijken. (die van mij heeft een diameter van 18 cm)
– Velletje bakpapier
– Grote pincet met ronde onderkantjes
– Strijkijzer
– Houten plank of andere ondergrond die tegen warmte kan

Werkwijze:
– Doe de witte en zwarte kraaltjes allebei in een apart bakje
– Leg je malletje op een tafel. Ik heb even uitgezocht wat het middelste puntje van mijn malletje was, dit heb ik zwart gemaakt met een stift.
– De totale diameter per onderzetter is met de Hama kralen 10 cm. Dit is ongeveer 11 rijen.
– Ik ben vaak eerst met de buitenste rand begonnen en daarna naar binnen gaan werken. Hieronder zie je voor iedere onderzetter die ik gemaakt heb een foto van het eindresultaat en een foto van de mal. Aan de hand van deze foto kun je het patroontje namaken op je mal.
– Als je onderzetter klaar is, dan zet je je strijkijzer op stand Katoen. Dit is ongeveer op medium/hoog. De stoom moet je hierbij uitzetten.
– Leg het malletje met je strijkkralen op de houten plank en doe daarna het bakpapier over je strijkkralen.

– Als je strijkijzer warm genoeg is, dan ga je voorzichtig in cirkeltjes over het bakpapier heen strijken. Niet te hard drukken. Dit strijken doe je ongeveer 30-40 seconden. Daarna voorzichtig het bakpapier een beetje omhoog trekken en kijken of de kralen aan elkaar vast blijven zitten. Mocht dit niet het geval zijn, dan ga je gewoon weer verder. Hoe meer de kralen smelten, hoe platter je onderzetter wordt.
– Als je tevreden bent, dan verwijder je het bakpapier. Even een beetje af laten koelen en daarna draai je de hele mal om, zodat de onderzetter met de goede kant naar boven komt te liggen.
– Verwijder de mal.
– Ik heb daarna het bakpapier er weer over heen gelegd en ook die kant nog een beetje gestreken, ongeveer 10 seconden. Dit kun je natuurlijk ook langer doen. Dan wordt de onderzetter steviger, maar worden de gaatjes ook kleiner, wat ik zelf niet zo mooi vind.
– Verwijder het bakpapier weer en laat de onderzetter liggend afkoelen.

Ik heb 1 onderzetter onder de koude kraan afgekoeld, maar vond dat deze daardoor wel erg krom trok. Dit is niet handig bij onderzetters, dus daarna maar gewoon geduld gehad.
Bij 1 onderzetter vond ik dat de kralen nog niet zo heel goed tegen elkaar zaten. Deze heb ik nog een keer bijgestreken.

Ik heb geen idee hoe lang de onderzetters heel zullen blijven, maar voorlopig liggen ze er al een week of drie, waarbij ze inmiddels ook al kennis gemaakt hebben met mijn 2-jarig boefje;-). En allemaal nog heel!

Heb je vragen over de DIY projectjes of wil je graag laten zien hoe jouw project is geworden? Sinds kort heb ik ook een Facebook group gemaakt Goodlives interior projects group. Je moet je wel even aanmelden als je lid wil worden.

Voorbeelden van 9 onderzetters:

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.


Liefs Claudia

My Socials Cakesandpumps

(Visited 3.238 times, 1 visits today)

Geef een reactie