Vlaggetjes haken, doe je mee voor het goede doel?

Crocheting flags for de world record attempt

Afgelopen week las ik op Facebook dat er een heel mooi initiatief gestart was door de stichting het Nije huis, om vlaggetjes te haken voor een Guinness world recordpoging. De bedoeling is om samen meer dan 40.000 vlaggetjes te haken die aan elkaar gemaakt meer dan 10 km vlaggenlijn gaan vormen. Na de recordpoging op 13 maart 2018 zal een deel van de vlaggetjes gedoneerd worden aan diverse afdelingen kinderoncologie die vaak wel wat vrolijke kleurtjes kunnen gebruiken. De rest zal door de stichting zelf verkocht worden, waarbij de opbrengst naar hun eigen Nije huis, een centrum voor ondersteuning en (na) zorg bij kanker, zal gaan. Een heel mooi idee om zo een klein steentje bij te dragen bij deze rotziekte.

Vlaggetjes langste slinger

Er zijn een paar voorwaarden voor de vlaggetjes:
– Ze moeten gehaakt worden (breien is niet toegestaan), van katoen of Acryl. Dus geen wol, ook niet bij de Acryl gemengd. Ik denk onder andere omdat wol lastiger te wassen is en kan gaan krimpen en dat de vlaggetjes later gedoneerd worden aan afdelingen in het ziekenhuis, waar wol misschien niet toegestaan is.
– De vlaggetjes moeten per se driehoekig zijn, dit is voorgeschreven voor de wereldrecord poging.
– De breedte aan de bovenkant moet 19-20 cm zijn (max. 21 cm), de zijkanten zijn dan ongeveer 20 cm. Een voorbeeld voor de afmetingen vind je hier.
– Om het stikken aan de band goed te laten verlopen is het bij sommige patroontjes makkelijker als er een nog een extra randje van stokjes bovenaan het patroon gehaakt wordt. Dit mag in een hele andere kleur, want het valt toch weg in het band.
– Bij hele dikke vlaggetjes is het ook beter om aan de bovenkant een rijtje stokjes te haken met dunner garen (geschikt voor max haaknaald 4)
– De vlaggetjes mogen niet aan elkaar gehaakt worden, maar worden per 5 meter later door een aantal mensen aan elkaar gestikt op speciaal band.
– Het leukste is het als de vlaggetjes die je maakt bij elkaar passen. Dit betekent echter dat je ongeveer 20 vlaggetjes nodig zou hebben voor de afstand van 5 meter. Dit is voor sommige mensen misschien wat teveel. Het maakt dan ook niet uit of je er 1 of 100 haakt, met de losse vlaggen maakt de organisatie zelf uiteindelijk ook mooie combinaties.
– Tot uiterlijk 15 november 2017 kunnen de vlaggetjes ingeleverd worden, bij de stichting zelf, of bij de verzamelpunten die op de Facebook groep vermeld staan. Het aantal benodigde vlaggetjes is inmiddels al ruim behaald, daarom kunnen de vlaggetjes nog maar tot deze datum ingeleverd worden.

Door heel Nederland zijn er inmiddels een hele hoop mensen aan het haken, op de Facebook groep Hakenvoorwereldrecord staan al heel veel prachtige voorbeelden en heel veel informatie over deze actie.

Voorbeeldvlaggetjes
Maar wat ga je nu maken? Er zijn al een aantal designs gemaakt voor deze actie, de een wat makkelijker en de andere wat moeilijker. Hieronder maak ik een lijstje met links naar een aantal voorbeelden.

1. Jip by Jan heeft twee leuke vlaggen gemaakt, de eerste van Jip by Jan is een simpele vlag gemaakt met vasten. Het tweede patroon van Jip by Jan is echt heel erg mooi, dit is een iets moeilijker design. Deze wil ik zelf in ieder geval gaan maken. Op haar site legt ze met een aantal tekeningen het patroon uit. Hieronder zie je het voorbeeld van het wat moeilijkere design.
haakpatroon van Jip by Jan

Of je combineert de twee vlaggetjes, eerst haak je de simpele vlag met vasten en daarna haak je van de tweede vlag de eerste drie rijen. Hierdoor heb je een soort bloem, die je met draad vast op het vlaggetje maakt. Wel opletten dat het er aan de achterkant ook nog mooi uitziet.
Vlaggetje Jip by jan gecombineerd

2. Het Nije huis heeft zelf ook een mooi patroon gepubliceerd, dit vind je hier en hier voor de basis vlag of onder de files van de facebookpagina

3. Het mooie patroon van MarRose, de Rose Party Triangles vind je hier, ze heeft het patroon in het Nederlands en in het Engels gemaakt
MarRose design vlag patroon

4. Wendy Swenne heeft twee Youtube filmpjes gepost waarin ze laat zien hoe je twee verschillende vlaggetjes kunt maken. Vooral handig als je nog niet zo handig bent met haken. Filmpje 1 en Filmpje 2
Inmiddels heeft Wendy meer filmpjes gemaakt, je vind de filmpjes hier allemaal bij elkaar

5. Ank Tigges heeft in de Facebook groep een patroontje geplaatst wat ze de Grote stappen snel thuis vlag noemt

6. Annelies Hamerlinck vond een heel leuk patroontje op Pinterest van Pink Rose Crochet. Hieronder het vlaggetje wat ze maakte en het patroon wat ze gebruikt heeft. Ze heeft het patroontje wel een beetje aangepast omdat de maten anders niet goed waren.
Voorbeeld vlaggetje Annelies Hamerlinck

Patroon vlaggetje Annelies hamerlinck
7. Ik heb zelf een Blogpost gemaakt met een vlaggetje met een hartje erin, deze vind je hier (klik op het gekleurde hier voor de link)
Gehaakt vlaggetje met een hartje erin mee gehaakt goodlives.nl

8. Dit patroontje kun je ook terugvinden op de facebookpagina, (erop gezet door Simone van der Pol)
Vlaggetje met bloem in het midden

Vlaggetje voor de Nijeslinger

9. Met de kleine bolletjes katoen van de Action (2 setjes) en als omhaakrandje het katoen van de Zeeman (1 bol) maakte ik deze vlaggetjes naar het patroon van ByClaire
Vlaggetje met patroon van ByClaire
Je vind het patroon hier

En ook gemaakt in het zwart wit met katoen van de Zeeman:
Vlaggetje naar patroon van ByClaire
Ik denk voor de serie van 20 iets van 3 bollen wit en 3 bollen zwart nodig te hebben.

10. Wat ik zelf ook een heel leuk vlaggetje vind is deze, ook gepost door Simone van der Pol op de facebookpagina Hakenvoorhetwereldrecord. Je kunt het heel leuk maken met verschillende kleurtjes, maar natuurlijk ook effen:

Vlaggetje Granny voor de wereldrecordpoging
Patroon voor Vlaggetje Granny voor de wereldrecordpoging

11. Dit vlaggetje van Annelies Hamerlinck heb ik zelf nog niet uitgeprobeerd, maar dat ga ik straks zeker wel doen. Hij is echt heel erg leuk.

Vlaggetjes Annelies Hamerlinck
Vlaggetje Annelies Hamerlinck
Uitleg patroon Annelies Hamerlinck
Teltekening patroon Annelies Hamerlinck

Heb je ook nog andere links gevonden, laat je het me dan even weten, dan kan ik ze hier toevoegen.

Ik ben zelf begonnen met het patroon van Jip by Jan (patroon nr 1 en dan het tweede design, hierboven in de lijst), met de katoen van ByClaire, de kleuren die ik naar het patroon van Jip by Jan gebruik zijn:
004 Light Pink
007 Pink
019 Ice Blue
025 Vintage Mint
038 Lime
Ik heb pas twee vlaggetjes afgemaakt, vond het in de eerste instantie wel lastig, ik ben ook niet zo’n geoefende haakster. Maar het is gelukt en de tweede ging al een stuk makkelijker

Vlaggetjes voor recordpoging

Voor een tweede vlaggenserie wil ik deze kleuren gaan gebruiken:
006 Flamingo Pink
020 Light Blue
026 Mint
028 Vintage Green
041 Ocher

Om de actie nog meer bekendheid te geven, kun je natuurlijk ook op Instagram je werk posten. Tag je foto’s in ieder geval met: #delangstegehaaktevlaggenslinger #nijeslingers #delangstegehaakteslingers #guinnessworldrecord #goeddoel #haakjemee #nijehoeve #hangzelfjeslingersop #crochet #crochetersofinstagram

Edit: Je kunt inmiddels geen vlaggetjes meer sturen, de stichting heeft inmiddels genoeg vlaggetjes voor het record.

Heb je vragen over de DIY projectjes of wil je graag laten zien hoe jouw project is geworden? Sinds kort heb ik ook een Facebook group gemaakt Goodlives interior projects group. Je moet je wel even aanmelden als je lid wil worden.

KleinlogoGoodlives

 liefs Claudia

My Socials Goodlives

(Visited 16.118 times, 4 visits today)

4 gedachten aan “Vlaggetjes haken, doe je mee voor het goede doel?”

Geef een reactie