Crocheting Flags for charity (cancer project), are you in?

Crocheting flags for de world record attempt

Waiting for translation

Afgelopen week las ik op Facebook dat er een heel mooi initiatief gestart was door de stichting het Nije huis, om vlaggetjes te haken voor een Guinness world recordpoging. De bedoeling is om samen meer dan 40.000 vlaggetjes te haken die aan elkaar gemaakt meer dan 10 km vlaggenlijn gaan vormen. Na de recordpoging op 13 maart 2018 zal een deel van de vlaggetjes gedoneerd worden aan diverse afdelingen kinderoncologie die vaak wel wat vrolijke kleurtjes kunnen gebruiken. De rest zal door de stichting zelf verkocht worden, waarbij de opbrengst naar hun eigen Nije huis, een centrum voor ondersteuning en (na) zorg bij kanker, zal gaan. Een heel mooi idee om zo een klein steentje bij te dragen bij deze rotziekte.

Vlaggetjes langste slinger

Er zijn een paar voorwaarden voor de vlaggetjes:
– Ze moeten gehaakt worden (breien is niet toegestaan), van katoen of Acryl. Dus geen wol, ook niet bij de Acryl gemengd. Ik denk onder andere omdat wol lastiger te wassen is en kan gaan krimpen en dat de vlaggetjes later gedoneerd worden aan afdelingen in het ziekenhuis, waar wol misschien niet toegestaan is.
– De vlaggetjes moeten per se driehoekig zijn, dit is voorgeschreven voor de wereldrecord poging.
– De breedte aan de bovenkant moet 18 cm zijn, de zijkanten zijn dan ongeveer 20 cm
– De vlaggetjes mogen niet aan elkaar gehaakt worden, maar worden per 5 meter later door een aantal mensen aan elkaar gestikt op speciaal band.
– Het leukste is het als de vlaggetjes die je maakt bij elkaar passen. Dit betekent echter dat je ongeveer 20 vlaggetjes nodig zou hebben voor de afstand van 5 meter. Dit is voor sommige mensen misschien wat teveel. Het maakt dan ook niet uit of je er 1 of 100 haakt, met de losse vlaggen maakt de organisatie zelf uiteindelijk ook mooie combinaties.

Door heel Nederland zijn er inmiddels een hele hoop mensen aan het haken, op de Facebook groep Hakenvoorwereldrecord staan al heel veel prachtige voorbeelden en heel veel informatie over deze actie.

Voorbeeldvlaggetjes
Maar wat ga je nu maken? Er zijn al een aantal designs gemaakt voor deze actie, de een wat makkelijker en de andere wat moeilijker. Hieronder maak ik een lijstje met links naar een aantal voorbeelden.

1. Het design van Jip by Jan is echt heel erg mooi. Deze wil ik zelf in ieder geval gaan maken. Op haar site legt ze met een aantal tekeningen het patroon uit.
haakpatroon van Jip by Jan
2. Het Nije huis heeft zelf ook een mooi patroon gepubliceerd, dit vind je hier en onder de files van de facebookpagina
3. Het mooie patroon van MarRose, de Rose Party Triangles vind het hier, ze heeft het patroon in het Nederlands en in het Engels gemaakt
MarRose design vlag patroon
4. Wendy Swenne heeft twee Youtube filmpjes gepost waarin ze laat zien hoe je twee verschillende vlaggetjes kunt maken. Vooral handig als je nog niet zo handig bent met haken. Filmpje 1 en Filmpje 2
5. Ank Tigges heeft in de Facebook groep een patroontje geplaatst wat ze de Grote stappen snel thuis vlag noemt
6. Annelies Hamerlinck vond een heel leuk patroontje op Pinterest van Pink Rose Crochet. Hieronder het vlaggetje wat ze maakte en het patroon wat ze gebruikt heeft. Ze heeft het patroontje wel een beetje aangepast omdat de maten anders niet goed waren.
Voorbeeld vlaggetje Annelies Hamerlinck

Patroon vlaggetje Annelies hamerlinck

Heb je ook nog andere links gevonden, laat je het me dan even weten, dan kan ik ze hier toevoegen.

Ik ben zelf begonnen met het patroon van Jip by Jan (patroon nr 1 hierboven in de lijst), met de katoen van ByClaire, de kleuren die ik naar het patroon van Jip by Jan gebruik zijn:
004 Light Pink
007 Pink
019 Ice Blue
025 Vintage Mint
038 Lime
Ik heb pas twee vlaggetjes afgemaakt, vond het in de eerste instantie wel lastig, ik ben ook niet zo’n geoefende haakster. Maar het is gelukt en de tweede ging al een stuk makkelijker

Vlaggetjes voor recordpoging

Voor een tweede vlaggenserie wil ik deze kleuren gaan gebruiken:
006 Flamingo Pink
020 Light Blue
026 Mint
028 Vintage Green
041 Ocher

Om de actie nog meer bekendheid te geven, kun je natuurlijk ook op Instagram je werk posten. Tag je foto’s in ieder geval met: #delangstegehaaktevlaggenslinger #nijeslingers #delangstegehaakteslingers #guinnessworldrecord #goeddoel #haakjemee #nijehoeve #hangzelfjeslingersop #crochet #crochetersofinstagram

En heb je de vlaggen klaar, dan kun je ze sturen naar:
De Nije stichting
Beursstraat 9
7551 HP Hengelo

Of naar een verzamelpunt zoals op de Facebook pagina vermeld zal gaan worden.

KleinlogoGoodlives

 kisses Claudia

My Socials Goodlives

(Visited 645 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Crocheting Flags for charity (cancer project), are you in?”

Leave a Reply