DIY: Het Tipi kussen

Tipi met tipikussen

Het is gewoon meer dan een half jaar geleden dat ik een blogpost geschreven heb. De tijd vliegt gewoon voorbij, zo druk geweest met andere dingen. En al die tijd had ik nog wat dingetjes half klaar voor een Blog. Zoals het Tipi kussen voor bij de Tipi die ik vorig jaar oktober gemaakt heb. Naast mijn twee Blogs heb ik echter ook nog een baan als Business controller voor drie dagen in de week en ook nog een webwinkel voor hobbyspullen. Vorig jaar was ik al begonnen om mijn oude webwinkel voor kralen en hobbymaterialen te verhuizen naar een nieuw site, Cottonandcandles (Edit: inmiddels Okariconcepts). Bij de oude site moest ik alles zelf programmeren en ik vond ook de naam niet zo leuk meer. Uiteindelijk bleek het toch wel erg veel werk te zijn om alle producten over te zetten naar de nieuwe site en ben ik de afgelopen maanden daar heel druk mee bezig geweest. De site is nog steeds niet helemaal af, maar het begint ergens op te lijken. Naast kralen verkoop ik nu ook hobbymaterialen, naaibenodigdheden en wol om te haken of te breien. Als je het leuk vind om een kijkje te nemen, de nieuwe site vind je hier

Tipi met tipikussen

Een klein voorbeeldje van de eerste pagina:
Voorpagina Cottonandcandles

Nu de website een beetje op de rit staat werd het tijd om weer eens een Blog voor Goodlives te maken. En wel eentje die ik al heel lang geleden beloofd heb aan verschillende mensen: Hoe maak je het Tipi kussen bij de Tipi tent.

Benodigdheden

  • Stof Lars, dit is het geruite stofje van de tipi. Deze stof is voor de bovenkant van het kussen. Ik heb 1 meter extra gekocht toen ik de Tipi maakte, daar was nl iets meer van over, zodat ik de bovenkant er makkelijk uit kreeg. Echter als je een los stofje gaat gebruiken, dan heb je zeker 1,60 bij 1,50 nodig.
  • Stof Aina, van Ikea. Dit is een grijze stof die best wel stevig is. De stof komt toch op de grond te liggen. Je kan natuurlijk ook de grijsgroene stof van de tipi nemen of een andere kleur, maar die was niet meer op voorraad toen ik met het kussen bezig was
  • Garen Gütterman kleurnr. 241 en wit garen (ik heb een restant van Ikea gebruikt)
  • Dekbedhoes Smasporre van Ikea, 140 x 200, het dikke dekbed (rode stip op verpakking)
  •  
Dekbed voor Tipi kussen
  • Witte of crèmekleurige ritssluiting van ongeveer 80 cm

Werkwijze

Stap 1:: Leg de stof die aan de bovenkant van het kussen moet komen met de goede kant naar boven op de grond. Zet nu de tip precies op de stof, zodat alle hoeken van de tipi op de stof staan. De tipi moet hierbij helemaal goed staan, alle poten evenwijdig uit elkaar. Bij elk paaltje van de tipi speld je nu een speldje in de stof, precies daar waar het paaltje staat. Vervolgens haal je de tipi weg, en trek je met een potlood en lineaal een streep van paaltje tot paaltje. Markeer voor de zekerheid met een gekleurd draadje wat de voorkant van de tipi is. Hier wil je straks namelijk geen ritssluiting maken. Hierna knip je de stof uit, met ongeveer 0,5 – 1 cm naad extra. De zijkanten van de stof zigzag je even onder de naaimachine om rafelen te voorkomen.
Bovenkant stof Tipi kussen

Stap 2: Leg nu het dekbed plat op de grond. De stof die je net bij punt 1 geknipt hebt ga je nu als mal gebruiken. Je legt de stof bovenop het dekbed en speld het op een paar punten vast. Het dekbed is iets smaller dan je mal, daar gaan we in de stappen hierna een extra stukje aan zetten. Leg de bovenkant van de stof zo neer dat er maar 1 hoek niet op het dekbed ligt. De rest van de mal zou er helemaal op moeten kunnen liggen.
Binnenkant van het kussen afspelden

Breng nu spelden aan langs de randen van de mal (dus niet op de mal, die blijft los liggen) en haal de mal weer van het dekbed af.

Stap 3: Het dekbed ga je nu doorstikken op de plaats waar de spelden zitten. Als je het stikwerk klaar hebt, dan knip je het dekbed aan de buitenkant van de gestikte naad af (naad dus aan de binnenkant), met ongeveer een halve centimeter rand extra vanaf de spelden gemeten. Hierna zigzag je de buitenkant van het kussen af.

Stap 4: Van het restant stuk dekbed wat nu nog over is na het uitknippen van het kussen, knip je een hoek af. Deze hoek moet precies passen aan het stuk van je kussen waar nog een hoek ontbreekt (zie stap 2), zodat je kussen uiteindelijk wel even groot zal worden als de mal die je geknipt hebt uit de geruite stof. Let er wel op dat je het stukje hoek uit het reststuk dekbed iets ruimer knipt. Leg nu de beide delen (dekbed kussen en het hoekdeel) plat op elkaar, zodat ze in elkaars verlengde liggen en spelt ze vast. Zigzag en stik aan de boven en onderkant de stukken aan elkaar vast.
Stukje aanstikken binnenkussen Tipi

Stap 5: (optioneel) Ik ben altijd een beetje perfectionistisch met dit soort dingen. Vond het dan ook mooier om nog een randje om het hele kussen te stikken. maar dit is extra, dat hoef je natuurlijk niet te doen. Voor het randje heb je ongeveer 4,75 meter band nodig. Hiervoor kocht ik twee van deze pakjes bij de Action.
Biaisband voor Tipi kussen
Ik heb alleen het blauwe band gebruikt, vandaar dat ik twee pakjes nodig had.
Het binnenkussen is nu klaar en ziet er zo uit:
Binnenkant tipi kussen met band

Het tipi kussen kan in de wasmachine gewassen worden op 40 graden.

Stap 6 Nu verder met de buitenkant van het Tipi kussen. Hiervoor heb ik de grijze stof die ik gekocht had goed uitgelegd met de goede kant naar boven wijzend. Hierop de mal van stap 1 weer gelegd, deze met de goede kant naar beneden. De stofdelen op elkaar gespeld en de grijze stof langs de mal uitgeknipt. Je hoeft geen extra naden aan te knippen, want die zitten ook al aan de mal, dus automatisch ook aan de grijze stof. Ik heb nu de zijde van beide stofjes waar de ritssluiting moet gaan komen eerst gezigzagd.
Onderkant van de tipi kussen hoes
Leg de twee delen nu met de goede kanten op elkaar. Meet op de plek waar de ritssluiting moet komen tot hoever je aan de linker kant en rechterzijde van de zijkant moet stikken zodat de ritssluiting ertussen past. Zigzag en stik nu de boven en onderkant op elkaar, maar laat het stuk waar de ritssluiting moet komen open. Keer het kussen en zet de ritssluiting in. Hier heb ik verder geen beschrijving van. Als je dit lastig vind, dan zijn er op internet wel beschrijvingen te vinden. Of misschien heb je iemand die dit voor je kan doen.
Hoe van tipi kussen

Hierna is het buitenkussen klaar, kan het binnenkussen erin en het kussen in de tipi tent.
Tipikussen klaar

Hopelijk hebben jullie kids net zoveel plezier van de Tipi als mijn zoontje, die is er echt super blij mee.

Om de tipi nog een beetje leuk aan te kleden heb ik een paar vachtjes bij de Kwantum gekocht, Kussen Knitsley van de Kwantum en kussen Rödarv van Ikea
Kussens voor in de tipi
Vachtjes voor de tipi

Heb je vragen over de DIY projectjes of wil je graag laten zien hoe jouw project is geworden? Sinds kort heb ik ook een Facebook group gemaakt Goodlives interior projects group. Je moet je wel even aanmelden als je lid wil worden.

KleinlogoGoodlives

 liefs Claudia

My Socials Goodlives

(Visited 3.655 times, 1 visits today)

Eén gedachte over “DIY: Het Tipi kussen”

Geef een reactie