Cocktail Friday: Rum Cola met Borgoe

Tijdens het overzetten van alle posten van Photosforfoodies naar Cakes and Pumps zag ik dat ik nog nooit een Blog over de Rum Cola geschreven heb. En laat dit nu net in Suriname een van de meest gedronken cocktails zijn, het land war mijn hubby Martin geboren is en waar we al diverse vakanties hebben doorgebracht. Dus keuze snel gemaakt, de eerste Cocktail die ik voor Cakes and Pumps schrijf is een Rum Cola, of eigenlijk een Borgoe Cola, met Surinaamse Rum.

Rum Cola wordt ook wel een Cuba libre genoemd, maar dan moet je deze eigenlijk met Cubaanse rum drinken.
Rum Cola drink ik eigenlijk het liefst met een bruine rum. Deze is vaak wat zachter van smaak dan de witte variant. En sinds we in 2004 voor de eerste keer naar Suriname gingen proberen we onze Rum Cola met Borgoe te drinken en dan met name de Borgoe extra.
Borgoe extra was echter tot een paar jaar geleden amper in Nederland te koop. Op zich maakte dat niet zoveel uit, want we gingen bijna elk jaar wel naar Suriname en namen dan een paar flesjes mee.
Nu was het echter al 6 jaar geleden dat we voor de laatste keer in Suriname geweest zijn, dus de voorraad was al lang op. Maar niet getreurd, want tegenwoordig is Borgoe extra heel makkelijk via internet te koop. Wel zeker twee keer duurder dan in Suriname waar je iets meer dan tien euro voor een fles betaald.

Geschiedenis
Borgoe is Suriname’s best bekende donkere rum en wordt geproduceerd door Suriname Alcoholic Beverages N.V. SAB is opgericht in 1966 en begon met het bottelen en distribueren van rum, gemaakt van het suikerriet van de Mariënburg plantage. Borgoe ’82, een andere variant van de Borgoe, is in 1982 voor het eerst gemaakt om het 100-jarig bestaan van de suikerplantage in Mariënburg te vieren. Borgoe extra wordt gemixt uit een jarenlang gelagerde voorraad die dubbel gefiltreerd is tot uiterste perfectie. De naam ‘Borgoe’ is de Surinaamse verbastering van het woord ‘burg’ uit de plaatsnaam Mariënburg. (Bron).

Wij drinken de rum cola altijd met Cola Zero of Cola light. Tijdens mijn eerste vakantie in Suriname waren de kilo’s eraan gevlogen, waarbij de vele rum cola’s met gewone cola hun steentje bij hadden gedragen. Daarom zijn we daarna maar overgegaan op de light variant;-).

In principe meet ik niet echt af hoeveel rum ik in de cocktail doe, maar als je ongeveer 2 vingers rum inschenkt voordat je de ijsklontjes erbij doet, dan heb je een lekkere Borgoe Cola.

Het recept:

Cocktail Friday: Rum Cola met Borgoe

Cakesandpumps
Een heerlijke Borgoe cola, gemaakt van Surinaamse Borgoe extra rum en Cola. Lekker met ijsklontjes en een schijfje limoen
Porties 1

Ingrediënten
  

  • Borgoe extra Surinaamse Rum, ongeveer laagje van twee vingers
  • Cola Zero, light of gewoon
  • Ijsklontjes
  • Schijfje limoen

Instructies
 

  • Doe een laag Rum in een longdrinkglas, ongeveer twee vingers dik.
  • Vervolgens doe je wat ijsklontjes in het glas.
  • Daarna vul je het glas tot aan de rand met Cola.
  • en als laatste voeg je een schijfje limoen toe. Citroen kan ook hoor, maar wij vinden limoen lekkerder.
  • Enjoy

Liefs Claudia

My Socials Cakesandpumps

(Visited 107 times, 1 visits today)

Geef een reactie