DIY: Crèmekleurige gehaakte plaid om zelf te maken

gehaakt kleed over stoel

Vorige week heb ik weer een plaid afgemaakt, dit keer een crèmekleurige gehaakte plaid. Ik ben erg blij met het resultaat en hij past op heel veel plekjes in mijn huis. Misschien heb je ook wel zin om zo’n plaid te maken, het is helemaal niet moeilijk.

crèmekleurig gehaakt kleed over stoel

Voor de plaid heb ik 13 bollen Julia wol gebruikt van de Zeeman voor 1,99 per bol. Helaas is deze wol er op dit moment niet in deze kleur en op de site zelfs helemaal niet, in geen enkele kleur, maar ze verkopen het in de zeeman winkels wel regelmatig in een aantal mooie pasteltintjes zoals lichtblauw, lichtgroen, zalmroze, grijs en lichtbeige-bruin. En wie weet komt de cremekleur wel weer een keertje terug. De wol bestaat voor 80% uit Acryl en 20% uit wol. De naalddikte is 7-8.
Ik heb er echter voor gekozen om met een haaknaald met dikte 9 te haken. Ik vind het wel mooi als het een beetje wat losser gehaakt is, dan voelt de plaid ook wat soepeler aan.
cremekleurige gehaakte plaid op bankje in gang

Hoe moet je haken?
Ik lees regelmatig op Instagram dat iemand zegt dat zij niet kan haken. Dat is wel jammer, want haken is helemaal niet zo moeilijk. Ik heb het zelf van een van mijn oma’s geleerd, volgens mij toen ik een jaar of 7 was. Toen haakte ik kleertjes voor mijn Monchichi (klein knuffel aapje dat heeeeel lang geleden populair kinderspeelgoed was:-)).
Vaak is het een kwestie van proberen, met een filmpje erbij. Of natuurlijk iemand die het live aan je uitlegt, dat werkt nog beter.

Voor een plaid begin je allereerst met het haken van een ketting. Deze ketting haak ik heel erg los. De eerste ketting wordt bij mij meestal veel te strak, wat er niet mooi uit ziet bij de plaid, omdat de onderkant dan veel smaller lijkt.
Hoe je een ketting moet haken wordt hier in dit filmpje getoond: 

https://www.garnstudio.com/video.php?id=22&lang=nl

Bij de volgende rij haak je hele stokjes. Hoe je dat moet doen zie je hier:

https://www.garnstudio.com/video.php?id=26&lang=nl

cremekleurige gehaakte plaid
De Plaid
De plaid meet 150 x 200 cm. Hiervoor haak je met kettingsteken een ketting van 125 steken. Daarna haak je nog drie steken extra en vervolgens keer je je werk.
De volgende rijen zijn met hele stokjes. Het eerst stokje begin je dus in de vierde kettingsteek.
Als je aan het einde van de rij bent, dan haak ik twee stokjes in de laatste stok, daarna haak ik twee kettingsteken, draai ik het werk om en steek ik in door het tweede stokje van de voorgaande toer. Je slaat dus als het ware een gaatje (stokje) over.
In een andere beschrijving in een foldertje van Prym zag ik echter dat zij drie kettingsteken haken aan het einde van de rij. Misschien is dit ook wel mooi.
Ik knoop trouwens een nieuwe bol gewoon vast aan de oude bol, waarbij ik ervoor zorg dat ik twee behoorlijke uiteindes heb aan het knoopje. Deze werk ik later met een naald weg in het werk.

In totaal heb ik 112 rijen met hele stokjes gehaakt om tot de 200 cm te komen.Het afhechten is heel simpel, je knipt de draad af en haalt deze door de lus, zodat er een knoopje ontstaat.
Als laatste moet je nog draadjes wegwerken.Dit probeer ik meestal al een beetje tussendoor te doen, want dit is voor mij toch het minst leuke werkje;-).
cremekleurige gehaakte plaid in de hal

cremekleurige gehaakte plaid op stoel
cremekleurige gehaakte plaid over jarpen stoel
cremekleurige plaid in de gang met Larsman

Heb je vragen over de DIY projectjes of wil je graag laten zien hoe jouw project is geworden? Sinds kort heb ik ook een Facebook group gemaakt Goodlives interior projects group. Je moet je wel even aanmelden als je lid wil worden.

KleinlogoGoodlives

 liefs Claudia

My Socials Goodlives

(Visited 10.374 times, 1 visits today)

Eén gedachte over “DIY: Crèmekleurige gehaakte plaid om zelf te maken”

Geef een reactie