DIY mini kerststal

DIY kerststal 2017 - Goodlives interior

Na de afgelopen weken super hard aan mijn scriptie te hebben gewerkt, is deze eindelijk af. Tenminste voor mij dan. Hij ligt nu bij mijn scriptiebegeleider ter review, alleen dit is de eerste keer dat hij überhaupt tijd heeft om naar mijn scriptie te kijken. Ik ben er een beetje gefrustreerd van, de deadline dat mijn vakken beginnen te vervallen komt snel dichterbij en de kans wordt met de dag groter dat ik niet meer op tijd aan Nyenrode aan kan leveren om af te studeren. Dat zou erg jammer zijn van alle moeite die ik gedaan heb om het toch nog op tijd af te krijgen. Op dit moment even behoefte aan wat afleiding, dus op zoek gegaan naar een leuke kerst DIY. En dat is een mini kerststal geworden. Ik was al een poosje op zoek naar een leuke kerststal, maar vond ze eigenlijk allemaal veel te kleurrijk of veel te duur.
Vorige week zag ik op Instagram ineens een hele leuke mini kerststal. Na wat zoeken op internet vond ik wel een site waar ze het mini stalletje verkochten, maar helaas alles uitverkocht.
Na verder zoeken heb ik toch leuke poppetjes gevonden, dus ik kan aan de slag. Doe je mee?

DIY kerststal voor Goodlives interior 2017

Voor de DIY Kerststal heb ik de volgende spulletjes gebruikt:
– Twee grote poppen voor de man en vrouw (9 cm), een kleine voor het engeltje (5 cm), een hele kleine voor de baby (3 cm) en een vleugeltje (5,6 cm breed). Alles van hout gemaakt, los gekocht (gezocht )
– Witte en donkergrijze verf (Action)
– Een stuk grijs vilt (Zeeman, vier kleuren in een zakje)
– Dun jute touw (ik kocht het bij Sostrene Grene, maar ook bij Bouwmarkt of Albert Heijn te koop)
– Lijm
– Afplaktape en een kwast
– Naald en garen
– Houten kistje (ik kocht er een bij Sostrene Grene)
– Kerstboompje (ongeveer 17 cm)
– Klein hertje
DIY Kereststal benodigdheden

Werkwijze:

Ik heb twee stalletjes tegelijkertijd gemaakt, vond het ook leuk om er eentje voor mijn moeder te maken.

Allereerst heb een stukje afplaktape van ongeveer 15 cm geknipt, waarvan ik aan beide zijden ongeveer een reep van ongeveer 8 – 10 mm heb afgeknipt in de lengte. Dit heb ik op de de grote poppen geplakt onder het hoofd, waarbij de strakke, niet geknipte kant van de tape naar beneden wijst, zodat je een strakke rand krijgt bij het verven.
Diy kerststal - de poppetjes afgeplakt
Het poppetje dat de man moet voorstellen heb ik met de decoverf donkergrijs geverfd en het poppetje dat de vrouw is heb ik wit geschilderd. Beide twee keer geschilderd.
Het vleugeltje heb ik aan beide zijden en de randjes twee maal wit geschilderd.
De poppetjes geverfd - DIY kerststal

Voor de baby heb ik smalle reepjes vilt geknipt van ongeveer 1,7 cm breed. Het lapje van de Zeeman is niet zo groot, dus ik heb twee lapjes geknipt en deze aan elkaar genaaid met kleine steekjes.
Aan de onderkant van de baby heb ik wat lijm gedaan, het vilt erop geplakt en in de lengte om het poppetje heen gewikkeld. Hierna wikkel je de rest van het vilt (zoveel als je mooi vindt) om het lijfje heen. Ik heb een klein stukje afgeknipt en het uiteinde aan de achterkant van het poppetje met lijm vastgezet. Gebruik een knijper om het vast te zetten, zodat het goed kan drogen.
Twee viltstroken aan elkaar naaien - DIY kerststal
Babypoppetje ingerold - DIY kerststal
DIY Kerststal - alles ligt te drogen

Echt zo schattig die baby poppetjes;-)

Voor het engeltje heb ik op het poppetje een streepje lijm gezet aan de achterkant van het poppetje en aan de voorkant op de bovenrand een klein dotje lijm. Hierdoor schiet het jute touw straks niet de hele tijd nar boven.
Op de achterkant heb ik heb ik het uiteinde van het jute touw opgeplakt en daarna ben ik het touw eromheen gaan draaien. Vlak voor de laatste draai nog een klein streepje lijn op de onderrand en daarna het einde vastgeplakt. Bij mij bleef het laatste stukje niet super goed zitten, dus nog een beetje lijm erachter geplakt en het uiteinde weer terug geduwd.
Heel mijn vingers onder de lijm, maar het touw zit.
De engeltjes in wording - DIY kerststal

Om de man, vrouw en de baby vast te maken, heb ik een stuk jute touw geknipt van ongeveer een meter. Dit heb ik op een A4tje gelegd en daarop de poppen met de baby daar weer bovenop. Het touw knoop je aan elkaar vast en het lange stuk draai de daarna een paar keer om het setje. Opnieuw een knoopje maken en de uiteinde afknippen, zodat ze nog een lengte van ongeveer 1,5 – 2 cm hebben.
Poppetjes op het touw leggen - DIY kerststal
DIY kerststal - Knopen van de poppetjes

Als laatste heb ik het vleugeltje op het kleine poppetje geplakt, zodat het er nu als een engeltje uitziet.

Voor de kerststal heb ik een kistje bij Sostrene grene gekocht voor 2,38. Ik wilde eigenlijk een kistje in de vorm van een huisje, maar dat kon ik nergens vinden. ook het kerstboompje komt van Sostrene Grene, maar die heb ik ook wel bij de Action zien liggen.
Het hertje heb ik gevonden bij Albert Heijn, maar volgens mij hebben ze die ook wel bij Intratuin.
DIY Kerststal Goodlives interior 2017

Ik vind het een super leuke mini kerststal geworden met licht kleuren, het past mooi bij een Scandinavische stijl. Ik ben heel benieuwd naar jullie kerststal, ik zou het leuk vinden als je wat in de comments hieronder zet.
Sinds kort heb ik ook een (besloten) Facebook groep aangemaakt, waar je me kunt kletsen over de DIY projectjes van Goodlives en waar ik bestandjes die nodig zijn voor de DIY projectjes kan posten. Kom je ook gezellig mee kletsen?

Fijne kerstdagen alvast
Heb je vragen over de DIY projectjes of wil je graag laten zien hoe jouw project is geworden? Sinds kort heb ik ook een Facebook group gemaakt Goodlives interior projects group. Je moet je wel even aanmelden als je lid wil worden.

KleinlogoGoodlives

 liefs Claudia

My Socials Goodlives

(Visited 1.956 times, 1 visits today)

Geef een reactie