Cocktail Friday: Caipirinha

Bijna iedereen die een keer naar Brazilië geweest is op vakantie of voor een zakenreis, kent wel de Caipirinha Cocktail. Ik denk dat ze deze cocktail wel in elke bar in Brazilië maken en ook bij de mensen thuis. Ik heb alleen het noordelijke deel van Brazilië bezocht, wat heel erg op Suriname lijkt. Ik vond dat deel van Brazilië dan ook meteen super tof, aangezien wij best gek van Suriname zijn,  (met M. als een halve Suri is dat ook niet zo gek;-). En ik heb deze cocktail toen ook super vaak gedronken.

Alleen aan het einde van de vakantie begon ik toch best wel last van mijn maag te krijgen. Ik denk omdat deze cocktail toch best wel zuur is door het stampen van de limoentjes. Maar gisteren hebben we de cocktail al voorgeproefd en hij is nog steeds erg lekker! In mijn dromen meteen weer naar dit soort plaatjes:

Een Caipirinha wordt gemaakt met Cachaça. Cachaça is net zo’n soort drankje als rum, gemaakt van suikerriet. Het verschil is dat Cachaça gemaakt wordt van suikerriet dat net geperst is en rum gemaakt wordt van hetzelfde geperste suikerriet, maar ook van Melasse. Dit laatste is een bijproduct van de suikerriet productie. De Cachaça zal daardoor meer smaak hebben van de suikerriet dan de rum. Wij hebben nu alleen de Caipirinha uitgeprobeerd. je kunt het drankje echter ook maken met rum, dan wordt het een Caipiríssima genoemd. En omdat ik gek ben op rum zal ik die versie ook eens uitproberen, met een caipirinha er naast. Kijken of je ook echt verschil proeft.
Voor een Caipirinha wordt meestal witte Cachaça gebruikt. Deze Cachaça wordt meteen gebotteld. Je hebt ook een bruine versie, die langer gerijpt heeft, en die kun je ook puur drinken. Dit is eigenlijk hetzelfde wat ik met Rum drink. De witte rums gebruik ik alleen voor cocktails en de bruine, langer gerijpte drink ik ook puur.

Caipirinha komt van het woord Caipira, wat grofweg arme plattelandsarbeider betekent. Er wordt gezegd dat het drankje eerst voor de Spaanse griep gebruikt werd, maar dan met limoen, knoflook en honing in 1918 in Sao Paulo (wikipedia). Na een tijdje werd de knoflook en honing vervangen door suiker en limoen. Het klinkt voor mij een beetje als een vreemde cocktail, met knoflook (hoewel ik gek ben van knoflook in andere gerechten), dus ik kan me wel voorstellen dat ze de knoflook uiteindelijk uit het drankje gehaald hebben.
Een Caipirinha is echt een super lekkere cocktail, ik moet alleen voorzichtig zijn dat ik door de limoenen geen maag problemen krijg. Ik heb dan ook de limoenen in mijn cocktail niet zo lang gestampt met de stamper, en hij smaakte toch prima. Pas dus goed op als je ook snel last van je maag hebt.

Edit: deze post is van mijn oude blog Photos for foodies. Met deze Blog ben ik gestopt, maar ik vond het zonde om de receptjes verloren te laten, daarom heb ik de posten naar Cakes and Pumps en later naar Goodlives gekopieerd. De post is in 2015 door mij geschreven.

Het Recept:

Cocktail Friday: Caipirinha

Cakesandpumps
De meest beroemde cocktail uit Brazilië voor Cocktail Friday, de Caipirinha. Met Cachaca, Rietsuiker en limoen.
Porties 1

Ingrediënten
  

 • 50 ml Cachaça
 • 2 tbsp Rietsuiker
 • Limoen
 • Gecrushed ijs
 • Schijfje limoen als decoratie

Instructies
 

 • Was eerst de limoen en rol de limoen daarna een beetje. Hierdoor komt het sap wat beter vrij. Snijd de limoen in 4 delen en doe deze delen in een glas.
 • Hier overheen strooi je de rietsuiker.
 • Crush nu met een stamper de lemon en de rietsuiker, zodat de limoensappen vrij komen. Pas wel op dat je niet teveel stampt, anders kan de caipirinha snel te zuur worden.
 • Doe daarna het gestampte ijs over de limoenen, totdat het glas helemaal vol is.
 • Giet over het gestampte ijs de cachaça en roer met de lepel door de mix, zodat de ingrediënten met elkaar mengen.
 • Als decoratie kun je een schijfje limoen op de rand van het glas doen

Liefs Claudia

My Socials Cakesandpumps

(Visited 75 times, 1 visits today)

Geef een reactie