DIY Adventskalender haken , Kerst 2018

Adventskalender 2018 goodlives

Ik probeer ieder jaar iets leuk voor kerst te maken. Inmiddels heb ik al een aardige verzameling met DIY kerst projectjes (zie hier voor mijn andere kerst projecten), en voor 2018 wilde ik natuurlijk ook weer iets leuks maken. Een paar weken geleden zag ik bij Minkesthuis op Instagram dat zij echt een super mooie adventskalender gehaakt heeft. Vorig jaar had ze ook al zo’n mooie gemaakt. Toen had ik vanwege mijn scriptie echt helemaal geen tijd. Dit jaar heb ik iets meer tijd en besloten om de adventskalender dit jaar wel te maken. Ik heb eens even goed in mijn wol restanten en in de voorraad van mijn webshop Okariconcepts gekeken wat ik zou kunnen gebruiken om de adventskalender naar mijn zin te maken.

Adventskalender 2018 goodlives

Ik bleek nog heel veel lichtgrijze wol van de Zeeman te hebben liggen. Daar kon ik wel wat mee. Ik wil de adventskalender in mijn keuken hangen, over mijn grote Stendig kalender. De afmetingen moesten dus minimaal 125 cm breed en 85 cm hoog zijn. Zo’n gave tak als Minke gebruikt heeft, kon ik op korte termijn helaas niet vinden, dus ik heb gekozen voor een ronde balk.
Ik heb de volgende materialen gebruikt:

Benodigdheden
– 13 bollen Acryl van de Zeeman, kleur lichtgrijs. (je kunt ook de lichtgrijze 1203 Heerenveen van Scheepjes Colour crafter gebruiken), ik haak wel redelijk los, dus misschien dat de vaste hakers wat minder bollen nodig hebben.
– 3 Bollen donkergrijs 1063 Rotterdam van Scheepjes Colour Crafter, te koop bij mijn webshop Okariconcepts
– Haaknaald 8 mm, bijvoorbeeld de Clover Amour 8 mm (via Okariconcepts), en een Haaknaald 4 mm voor de zakjes (Clover amour via Okariconcepts)
– Houten ronde balk  (Bij mij 135 cm lengte, dus ik moest zagen)
Rondebalk voor adventskalender
– Riem van de Action:
Riem voor ophanglussen adventskalender
– Holnieten om de riempjes vast te maken
– Gaatjestang (bij de Action in een set gekocht)
– Leren labels, (deze kun je zelf maken of bijvoorbeeld bij Minoes64 bestellen.)

Hoek adventskalender

Werkwijze
1. Ik heb de lichtgrijze achtergrond met twee draden tegelijkertijd gehaakt. Hiervoor heb ik 131 lossen gehaakt met haaknaald 8 mm, waarna ik met vasten de hele achtergrond gehaakt heb. Ik kwam er echter al heel snel achter dat ik hiermee de achtergrond iets te breed maakte. Dit heb ik zo gelaten, omdat ik hierdoor de zijkanten om kon slaan, waardoor mijn zijkanten wat strakker zijn geworden. Ook bij de onderkant en bovenkant heb ik hiermee rekening gehouden. In totaal heb ik 121 toeren gehaakt en na de omslagen is mijn kleed bijna 100 cm hoog)

2. De grijze achtergrond wil ik met bandjes aan de houten balk bevestigen, hiervoor heb ik uitsparingen gemaakt in de grijze achtergrond. Eerst heb ik 112 rijen op de 131 lossen gehaakt. In de 113e rij ben ik de gaten gaan maken. Hiervoor heb ik het volgende schema aangehouden (V=vaste, l – losse):
14V – 3l, 3 steken overslaan – 22 V – 3l, 3 steken overslaan– 3l, 3 steken overslaan– 3l, 3 steken overslaan– 3l, 3 steken overslaan – 14V.
Hierna haak je weer 6 rijen en vervolgens haak je weer een rij met gaten zoals hierboven beschreven.
Als laatste haak je nog twee rijen vasten, waarna de grijze achtergrond gehaakt is.

3. De volgende stap is het maken van de zakjes. Hiervoor heb ik de 1063 van Colour crafter gebruikt en een haaknaald van Clover Amour, maat 4. De donkergrijze wol van de Zeeman vond ik net iets te licht, en ik wilde ook geen zwart gebruiken. In totaal heb ik 19 lapjes gehaakt, die allemaal gemaakt zijn door stokjes te haken. Wij beginnen pas na Sinterklaas met de adventskalender en gaan door tot 24 december. Als je eerder wil beginnen, zul je meer lapjes moeten maken. Bij mij is mijn kalender al wel best vol, dus ik zou dan niet te grote vakjes meer bijmaken. Ik heb de volgende lapjes gemaakt:
– 3x 27 lossen opzetten en hierop 17 stokjes haken (Afmeting: 15 x15 cm)
– 4x 27 lossen opzetten en hierop 10 stokjes haken (Afmeting: 9 x 15 cm)
– 3x 27 lossen opzetten en hierop 23 stokjes haken (Afmeting: 21 x 15 cm)
– 3x 37 lossen opzetten en hierop 17 stokjes haken (Afmeting: 21 x 15 cm)
– 3x 52 lossen opzetten en hierop 15 stokjes haken (Afmeting: 21 x 15 cm)
– 2x 52 lossen opzetten en hierop 32 stokjes haken (Afmeting: 28 x 28 cm)
– 1x 82 lossen opzetten en hierop 12 stokjes haken (Afmeting: 21 x 15 cm)
Draadjes wegwerken.

4. Het haakwerk is nu klaar. Leg de grijze lap languit op de grond en sla de zijkanten allebei 8,5 cm naar binnen. Let hierbij op dat je niet voorbij het eerste gat voor de ophangbandjes komt, anders moet je iets minder omslaan van de zijkanten. Ik heb dit eerst vastgezet met stekenmarkeerders, maar dit kan natuurlijk ook gewoon met sluitspelden. Zet de zijkanten met lichtgrijze wol vast op de achtergrond, wel oppassen dat je het niet aan de voorkant ziet. Vervolgens sla je de onderkant om, ongeveer 3 rijen en deze zet je weer vast met lichtgrijze wol. De bovenkant sla je ook om, precies zoveel dat je gaten boven elkaar vallen. Zet de omslag weer vast. Als laatste zet je de gaten precies op elkaar vast met grijze wol, zodat er ene mooi gat ontstaat voor de bandjes.
Zijkant omslag achterkant adventskalender
Zijkant en onderkant achterkant adventskalender
Alle kanten omgeslagen adventskalender
Voorkant adventskalender

5. Draai de lichtgrijze achtergrond met de goede kant naar voren en de gaten voor de lussen aan de bovenkant. Leg hierop de donkergrijze lapjes zoals jij het leuk vind. Als je tevreden bent spelt je de lapjes vast op de grijze achtergrond en ga je met donkergrijze wol de lapjes op de lichtgrijze achtergrond vastmaken. De draadjes heb ik trouwens voor het vastspelden nog wel eerst weggewerkt.
Zakjes uitgelegd op de adventskalender
Zakjes vastgespeld op adventskalender

6. Om het kleed op te hangen, heb ik een ronde stok van de Praxis gebruikt, deze heb ik op maat gezaagd (bij mij ongeveer 135 cm).
Rondebalk voor adventskalender

7. Voor het ophangen van het kleed heb ik een riem bij de Action gekocht, deze heb ik in 5 stukken van 15 cm gesneden (riem en gaatjesgedeelte raak je kwijt). De binnenkant van de riem vind ik er veel meer als leer uitzien, dus die kant laat ik aan de buitenkant zien. Ik heb in alle vijf de stukken aan beide zijden 2 gaatjes gemaakt met een gaatjes tang die ik bij de Action gekocht heb. Het leren bandje haal je door de gaten aan de bovenkant van je achterkant en daarna maak je de bovenkanten op elkaar vast. Dit kan je op twee manieren doen:
– Je naait de twee kanten met stevig garen vast
– Je gebruikt holnieten. Dit heb ik gedaan. Ik heb het deel van de holniet met de langste pin aan de onderkant door de bovenkant gestoken en het deel van de holniet met het kortste pinnetje via de onderkant. Bij mijn tangenset van de Action zaten ook nog twee andere tangen. Eentje met van die witte ringen erom heen. Deze gebruik ik. Hierbij heb ik het gedeelte wat open is aan de onderkant gehouden
Onderkant tang voor de holnieten adventskalender, en het gedeelte waar een dicht kuiltjes was aan de bovenkant.
Tang bovenkant voor holnieten adventskalenderStevig dichtknijpen. Alleen ik vond dat ze nog niet stevig genoeg zaten, dus en dikke balk onder mijn werk om de vloer niet te beschadigen, de tang om de holnieten weer vastknijpen, op het hout zetten en met een hamer nog op het ijzer van de tang getikt.
Met tang holnieten aan riempjes bevestigen adventskalender
Nu zit het wel beter vast. Maar denk dat je er niet keihard aan moet trekken.
Uiteindelijk toen alles vast zat de stok door de riempjes heen geduwd.

8. De leren labels heb ik zelf gemaakt. Ik wilde er eigenlijk meer maken voor mijn webshop, maar ik moet nog goed oefenen. En daar heb ik op dit moment even geen tijd voor. Wat ik gedaan heb is als volgt: Uit een heel stevig stuk leer heb ik vierkante labels gesneden met een messensetje wat ik ooit bij de Lidl of de Action gekocht heb.
Snijsetje om riemen adventskalender te maken
In deze labels heb ik gaatjes met een gaatjestang gemaakt. Dit ging wel een beetje lastig, dus uiteindelijk maar 1 gaatje per label gemaakt.
Met de slagsetjes die ik al eerder gekocht heb, heb ik de nummers in het leer gestanst. Voordat ik ging stansen heb ik het leer even onder de kraan gehouden. Daarna de cijfers erop gemaakt.
Als laatste heb ik, toen het leer weer droog was met camelkleurige schoenpoets de cijfers wat benadrukt. Ik vond het wel lastig hoor om de labels te maken.
Toen ze allemaal droog waren heb ik ze met een paar steekjes met de donkergrijze wol op de zakjes gemaakt.
De leren labels adventskalender
Ingevette labels adventskalender

Met wat jute touw, wat ik om de stok heb geknoopt heb ik de adventskalender aan de haakjes voor mijn Stendig kalender gehangen.
Detail Adventskalender 2018 goodlives

Nu de volgende stap, het vullen van de adventszakjes. Dit wordt onze andere een gehaakte kerststal,  maar hierover ga ik later een Blog maken

Deze Blogpost bevat links naar mijn webshop Okariconcepts.. Met de verkopen in mijn webshop sponsor ik dit interieurblog 

KleinlogoGoodlives

 liefs Claudia

My Socials Goodlives

(Visited 1.183 times, 1 visits today)

Geef een reactie