Latte Macchiato

We houden erg van Latte Macchiato’s, maar drinken ze toch niet zo vaak. Door alle (vooral volle) melk is het best wel een zware drank en volgens mij zitten er behoorlijk wat calorieën in. Maar het ziet er leuk uit, het is lekker en ook nog makkelijk te maken. Een Latte Macchiato is een soort alternatief voor een Cappuccino, hoewel er wel een duidelijk verschil is tussen deze twee. Een Cappuccino is een espresso met warme melk en een Latte Macchiato is opgeschuimde melk met espresso. Je hebt ook een Caffe latte, wat een espresso met een beetje melk erin is. Hoewel niet iedereen in de horeca een Latte Macchiato ook echt kent.

Een paar jaar geleden waren we op Ibiza, en ik bestelde in een restaurantje een Latte Macchiato. Ik moest uitleggen wat dat precies was (haha ik had toen al meteen de bestelling moeten veranderen, gedoemd om te mislukken ;-)) en de ober zei dat hij het drankje kende. Je kunt je wel voorstellen hoe ik keek toen ik dit kleine koffie kopje kreeg, en Caffe Latte dus:

Wij gekke Hollanders drinken elke koffie die we willen op wat voor tijd dan ook, maar Italianen drinken hun Cappuccino altijd voor 12 uur ‘s middags. Voor een Italiaan is het not done om dit na 12 uur te drinken. Aangezien de Latte Macchiato een vergelijkbaar drankje is, zal hiervoor wel hetzelfde gelden haha, the same crime, oeps I’m guilty;-).

Hoe maak ik deze lekker Latte Macchiato? Allereerst vind ik het zelf het lekkerste om een hele grote Latte Macchiato te drinken en gebruik dan ook een glas van 350 ml. Als ik thuis koffie drink, dan drink is meestal Nespresso, dit gebruik ik dan ook voor mijn Latte Macchiato’s. Maar je kunt natuurlijk iedere koffie nemen die je zelf lekker vindt. Om de melk op te schuimen gebruik ik een Severin opschuimer. Echt een fijn apparaat!

En voor de andere ingrediënten gebruik ik dit (zie foto hieronder). De melk die ik gebruik is volle melk en het is ook nog eens lang houdbare melk die (ongeopend) buiten de koelkast bewaard kan worden. Het voordeel hiervan is, dat ik deze melk bijna altijd in huis heb. Als we dan ineens zin hebben in een Latte Macchiato of er komen onverwachte gasten, dan hoef ik niet meteen naar de winkel te rennen voor de melk.

Het Recept:

Latte Macchiato

Cakesandpumps
Een Latte Macchiato is een heerlijke koffie drank die gemaakt wordt van opgeschuimde melk en espresso.
Porties 2

Ingrediënten
  

 • 300 ml Volle melk (langer houdbare)
 • 300 ml Koffie (Nespresso of andere koffie)
 • 2 glazen van 350 ml
 • 2 grote lepels
 • Suiker naar smaak

Instructies
 

 • Voeg de volle melk toe aan de melkopschuim machine en laat de machine de melk opschuimen.
 • Zet de koffie.
 • Verdeel de opgeschuimde melk over de twee glazen. Als ik de melk maak in mijn machine, dan krijg ik een deel verwarmde melk en een deel schuim. Ik giet de warme melk in beide glazen en daarna schep ik met een lepel het schuim in de glazen bovenop de warme melk. Houd hierbij een klein beetje schuim apart, dit heb je later nog nodig.
 • Neem de koffie en giet deze heeeeel langzaam op 1 punt van het schuim. Je moet dit echt heel langzaam doen, anders mixt de koffie al meteen met de melk en krijg je geen mooie laagjes.
 • Als laatste doe je het beetje schuim dat je bewaard hebt over de bruine vlek die door de koffie is ontstaan.
 • De Latte Macchiato is klaar.

Liefs Claudia

My Socials Cakesandpumps

(Visited 124 times, 1 visits today)

Geef een reactie