Deel 1 Sophie’s Universe


Nu gaat het dan toch echt gebeuren, ik ben begonnen aan deel 1 Sophie’s Universe. Elke week zal ik proberen een deel af te maken en te laten zien in een Blogpost. In de eerste post hierover heb ik al wat laten zien van de kleuren die ik wil gaan gebruiken van de ByClaire softmix. In de komende posten laat ik zien welke kleuren ik per toer ga gebruiken.

Voor het eerste deel ga ik de volgende kleuren van de softmix van Byclaire gebruiken:
Toer 1: 002 Ivory
Toer 2: 022 Vintagemint 
Toer 3: 017 Vintage Blue
Toer 4: 018 Denim
Toer 5: 002 Ivory
Toer 6: 002 Ivory
Toer 7: 002 Ivory
Toer 8: 002 Ivory

Ik gebruik het boek en de Nederlandse vertaling van Dianne van haakdingen.nl. Nou vraag je je natuurlijk af waarom ik ze allebei ga gebruiken. Het boek heeft echt hele duidelijke plaatjes en uitleg bij alle toeren. Het nadeel is echter dat dit in het Engels is. Ik kan best wel prima Engels lezen, maar met al die haaktermen en steken die ik misschien nog nooit gedaan heb, lijkt het met toch wel makkelijk om de Nederlandse vertaling er ook nog bij te houden. Maar ik blijf een boek in dit geval toch wel het leukste vinden en daarnaast is het ook gewoon een echt mooi boek, wat ik hierna ook nog als naslagwerk kan blijven gebruiken.

In het eerste deel van het boek wordt er een hoop info gegeven en ook een aantal steken besproken. Dit ga ik vast straks nog vaak nodig hebben. Dianne heeft ook een introductie geschreven. Deze heb ik helemaal doorgelezen.
Maar leuker is natuurlijk het volgende deel waarin het echte werk begint, deel 1.

Bij het eerste gedeelte ben ik gestart met de naald 5,5, de kleinste naald van de 2 naalden die ik ga gebruiken (5,5 en 6) zoals in het boek ook aangeraden is. Deze naalden zijn de eerste haaknaalden die ik via mijn shop verkoop. Ik heb er eerst maar eens een paar ingekocht, maar ga de komende tijd het aantal maten uitbreiden.

Ik vond het wel handig om de Amerikaanse termen er tussen haakjes achter te zetten:
l = losse (ch = chainstitch)
hv = halve vaste (sl st = slipstitch;)
v = vaste (sc = single crochet)
hstk = half stokje (hdc = half double crochet)
stk = stokje (dc = Double crochet)
steek = steek (st = stitch)
dstk = dubbel stokje (tr = treble crochet)
drie dubbel stokje (dtr = Double treble crochet)
(ttr = triple treble crochet)
Rvv = reliëf vaste voor (FPsc = Front Post single crochet)
Rva = reliëf vaste achter (BPsc = Back Post single crochet)
Rstkv = reliëf stokje voor (FPdc = Front Post double crochet)
Rstka = reliëf stokje achter (BPdc = Back Post double crochet)
HRstkv = half reliëf stokje voor (HFPdc = Front Post half double crochet)
HRstka = half reliëf stokje achter (HBPdc = Back Post half double crochet)
DRstkv= dubbel reliëf stokje voor (FPtr = Front Post treble crochet)
DRstka= dubbel reliëf stokje achter (BPtr = Back Post treble crochet)
DDRstkv= drie dubbel reliëf stokje voor (FPdtr = Front Post double treble crochet)
lbg = lossenboog (corner space)
vl = voorste lus (FLO = Front loop only)
al = achterste lus (BLO = Back loop only)

Begin vaste: Standing sc
Begin Stokje: Standing dc
Begin half stokje : Standing hdc

Bij het aanhechten van de tweede kleur kwam ik al iets nieuws tegen, beginnen met een begin vaste. Duidelijk uitgelegd zit mijn tweede kleur, de Vintage mint er aan vast inmiddels.

In ronde 3 moet je weer een andere steek maken die ik nog nooit gebruikt heb, Dianne noemt dit een RVV (Relief vaste voor).

Na vier rondes is mijn werk niet echt plat meer te krijgen, maar volgens de beschrijving is dit normaal. Even afwachten hoe dit er na de volgende rondjes uitziet.

In ronde vijf maak ik voor de eerste keer van mijn leven reliëf stokjes en vasten aan de achterkant van mijn werk. Het lijkt heel lastig, maar met de plaatjes erbij en de uitleg in het Nederlands is het eigenlijk best wel goed te volgen. Nog 3 rondes en het eerste deel van de Sophie’s Universe is af.

De laatste drie rondes zijn goed te doen met de omschrijving en de plaatjes. Gelukkig klopt het aantal steken van mijn werk aan het einde van deel 1.
Omdat het best wel veel draadjes zijn per deel, ga ik maar wel per deel de draadjes netjes afwerken. Niet mijn favoriete klusje, maar misschien als ik het bijhoud dat het dan niet zo’n rotklus is.
Het eerste deel heeft bij mij een diameter van 22 cm, volgens mij gaat het best een grote deken worden, deel 1 is namelijk 4 cm groter dan de grootste deken uit het boek. En ik heb gelezen dat je om de uiteindelijke grootte te schatten, de afmetingen van het eerste deel met 10 moet vermenigvuldigen, dus mijn Sophie’s Universe gaat misschien wel 220 cm worden. Maar dit had ik ook al wel verwacht aangezien mijn garen dikker is dan het garen wat bij de grootste deken in het boek gebruikt wordt en ik ook nog eens dikkere haaknaalden gebruik.

De hoeveelheid wol die ik na het eerste deel gebruikt heb is als volgt:

Op naar deel 2.

Liefs Claudia

Deze post stond oorspronkelijk op Cottonandcandles

My Socials Okariconcepts

(Visited 31 times, 1 visits today)

Geef een reactie