Witte asperges met ham, ei en aardappelen

Witte Asperges. Ook wel het witte goud genoemd omdat mensen het zo’n ontzettend lekkere groente vinden. In de werkelijkheid vindt de een ze heerlijk en de ander vindt ze ronduit vies. Een tussenweg lijkt er dan ook niet te zijn.
Ik vind ze heel erg lekker en M. gelukkig ook. Zodra het asperge seizoen start, dan eten we ze minstens een maal per week.
In Nederland kun je de groene asperge het hele jaar door kopen, maar de witte (de echte Hollandse) zijn alleen te koop in de winkels of bij de boeren vanaf eind maart tot begin juni.

Afgelopen week was ik in een restaurant waar ik witte asperges bestelde. Zij noemden het gerecht “Asperges op de Belgische manier”. Dit was ongeveer hetzelfde recept zoals ik het gekookt hebt. Geen idee of het echt zo heet.
Je kunt het recept ook maken met saus. Traditioneel wordt botersaus gebruikt, maar ik vind het ook heel lekker met pepersaus. Het enig is dat dit recept dan weer een enorme calorie bom wordt en een niet zo gezond recept. Terwijl zonder de saus, asperges heel erg gezond en calorie arm zijn.

Sommige mensen vinden het vervelend om witte asperges te moeten schillen. Je kunt ook al voorgeschilde kopen. Ik heb echter het gevoel dat geschilde asperges best wel snel bruin worden en dat er dan weer wat opgespoten moeten worden om ze wit te houden in de winkel. Wat me dan weer niet zo gezond lijkt. Maar of dat ook echt zo is weet ik niet, meer mijn idee.
Ik schil ze dus maar gewoon zelf met mijn Brabantia dunschillertje.

Je hebt best wel veel verschillende recepten voor witte asperges. Elk jaar neem ik me voor om eens wat anders te proberen, haha maar in de praktijk komt er helemaal niets van. Het seizoen is ook zo snel weer voorbij en het recept wat ik voor deze blog gekookt hebt heel makkelijk te maken……
Enjoy!

Het recept:

Witte asperges met ham, ei en aardappelen

Cakesandpumps
Ze noemen witte asperges “het witte goud”, zo lekker vinden mensen ze. Recept voor witte asperges met eieren, ham en aardappelen.
Porties 2

Ingrediënten
  

 • 500 gram Witte asperges
 • 4 eieren
 • 100 gram Gegrilde achterham in plakjes
 • Aardappelen naar eigen smaak voor 2 personen

Instructies
 

 • Kook de aardappelen. Dit gerecht is ook lekker met aardappel puree, dus kook de aardappelen zo lang als je denkt dat nodig is voor jouw keuze.
 • Schil de asperges met een dunschiller. Je kunt de groente koken in een speciale asperge pan waarin de asperges rechtop staan. Ik gebruik meestal mijn stoomoven, hierbij blijven de asperges veel beter van smaak. Maar niet iedereen zal een stoomoven hebben, dus dan is een asperge pan een goede tweede optie;-)
 • Kook de 4 eieren tot ze hard zijn.
 • Snijd de ham in kleine stukjes.
 • Snijd de hardgekookte eieren in kleine stukjes. Ik gebruik meestal een eiersnijder om ze te snijden. Eerst de ene kant op daarna ei draaien en nog een keer snijden. Daarna in een kom verder prakken met een vork, zodat je stukjes nog kleiner worden.
 • Leg de asperges op een bord en garneer de eieren, de ham en de aardappelen of puree er omheen.
 • Je kunt bij de asperges ook een sausje eten, zoals een botersaus of pepersaus. Heerlijk hoor, maar dan wordt dit gerecht meteen wel weer een calorie bom. Reden genoeg om dat maar weg te laten, zeker als je net zoals wij wekelijks asperges eet.

Liefs Claudia

Edit: deze post is van mijn oude blog Photos for foodies. Met deze Blog ben ik gestopt, maar ik vond het zonde om de receptjes verloren te laten, daarom heb ik de posten naar Cakes and Pumps en later naar Goodlives gekopieerd. De post is in 2015 door mij geschreven.

My Socials Cakesandpumps

(Visited 98 times, 1 visits today)

Geef een reactie