Pimp een plantenbak van fiber clay

Plantenbakken klaar op terras

Op Instagram zag ik een poos geleden een foto van Robin Berkhuizen met een heel mooi houten vlonderterras en daarop een paar zwarte langwerpige plantenbakken. Wij hebben ook een vlonderterras, dus ik zag zulke bakken al helemaal op ons terras staan. Dus ik op zoek naar vergelijkbare plantenpotten. Nergens te vinden, in ieder geval niet tegen een betaalbare prijs. En ik wilde er ook nog zeker drie, het liefst allemaal dezelfde.
Na veel zoeken liep ik ineens in ons dorp tegen een paar bakken aan van Fiber clay. Deze waren totaal niet zwart maar een beetje een onbestemd kleurtje bruingrijs. Daarnaast kon je zien dat ze al een poosje buiten stonden. Gelukkig was de prijs daar ook naar. Dus bakken gevonden.

Kale fiber clay potten in tuin
Close up fiber clay plantenbak
Maar waarmee ga je deze bakken dan zwart schilderen. Ze moeten wel in weer en wind buiten kunnen blijven, ook in de winter.
Op internet kon ik niet zoveel vinden over het schilderen van fiber clay potten. Fiber clay wordt gemaakt van glasvezelmat en daarna afgewerkt met klei. Ze wegen weinig en kunnen tegen de vorst.
Vaak zitten er wel heel veel gaatjes aan de buitenkant, waardoor het een beetje op beton lijkt.
Maar ik wilde ze hoogglans zwart maken, wat niet zo mooi is met heel veel grote gaten.
Het is onmogelijk om alle gaten dicht te maken, maar ik ben eraan begonnen om in ieder geval de grootste gaten dicht te maken.
Plantenbak fiber clay met gevulde gaatjes

Deze gaten heb ik gevuld met Allesvuller van Alabastine.
Alabastine allesvuller voor plantenbak
Voor de drie bakken heb ik bijna de gehele tube gebruikt. 1 dagje laten drogen en daarna flink schuren.
Na het schuren goed schoongeveegd met een kleine bezem en daarna met wasbenzine op een doekje de bakken vetvrij gemaakt.
Als grondverf heb ik een universele grondverf gebruikt, de Wijzonol uni primer. De uni primer is oa geschikt voor plastic, beton en metaal.
Wijzonol uni primer
Grondverf op fiber clay plantenpot
Omdat ik buiten ging schilderen, raadde ze me in de verfwinkel aan om terpentine gedragen verf te nemen, dit droogt net iets meer snel.

De volgende laag werd de zwarte hoogglansverf, ook terpentine gedragen.
Lak ral 9005 voor op fiber clay plantenbak
Zo wat was ik teleurgesteld, je kon precies zien waar ik veel gaatjes gevuld had en er leken nog wel duizenden gaatje in de plantenbak te zitten.
De dag erna weer een laagje lak erop en toen werd het al beter. Uiteindelijk 4 lagen hoogglans geschilderd. De gaatjes zijn natuurlijk niet allemaal weggegaan, maar het is wel een stuk beter geworden. Daarnaast zie je de vlekken waar ik veel gaten gevuld had ook niet meer.

Toen ik klaar was met schilderen heb ik bij Avri een aantal grasplanten gekocht, en bij Cranenbroeck Hydrokorrels en potaarde.
Fiber clay plantenbak vullen met hydrokorrels
Aarde in de fiber clay plantenbak
Eerst nog worteldoek onderin de pot en daarna een hele zak Hydrokorrels in een bak gedaan. Daarna aarde voor potten en als laatste de plantjes. Ik ben erg tevreden met het resultaat, het staat op het terras alsof ze er altijd gestaan hebben.

Plantenbakken klaar op terras


Planten in fiber clay plantenbak

Heb je vragen over de DIY projectjes of wil je graag laten zien hoe jouw project is geworden? Sinds kort heb ik ook een Facebook group gemaakt Goodlives interior projects group. Je moet je wel even aanmelden als je lid wil worden.

KleinlogoGoodlives

 liefs Claudia

My Socials Goodlives

(Visited 20.071 times, 6 visits today)

Eén gedachte over “Pimp een plantenbak van fiber clay”

Geef een reactie