DIY moederdag cadeau 2018

De potten staan klaar - DIY moederdag 2018

Een paar weken geleden was ik bij de #letsmeetlunch die georganiseerd werd door Joandi Loes van Hemelryk. We kregen daar een leuke workshop van Sanne (lille.hus op Instagram), waarbij we een pot gingen vullen met plantjes om zo een levend ecosysteem te maken. Toen ik naar huis reed van de ontzettend gezellige lunch, kreeg ik meteen het idee om voor mijn moeder en schoonmoeder ook zo’n toffe pot te maken als moederdag cadeau.

De pot is klaar - DIY Moederdagcadeau 2018

Het is echt een hele makkelijke DIY, je moet alleen even een paar dingen verzamelen die je nodig hebt.

De benodigdheden
– Een grote weckpot, het liefst van 5 liter
– Hydrokorrels, genoeg om een laagje op de bodem te kunnen leggen
– Potgrond
– 4 miniplantjes voor binnen, ik kocht ze bij Groenrijk. Er zat een stokje in van Bambino en ze waren 1,49 per stuk.
– Eventueel wat mos of steentjes ter decoratie
Ecosysteem moederdag DIY - de benodigdheden
De plantjes - DIY moederdagcadeau 2018

Vorige week dus meteen maar even twee potten besteld. De potten zijn weckpotten van 5 liter, van het merk Bormioli Rocco Fido en ik bestelde ze hier voor EUR 11,99 per stuk.
De pot voor het Ecosysteem moederdag cadeau

Werkwijze
1. De allereerste stap is om de pot te vullen met een laagje hydrokorrels. In de hydrokorrels blijft water zitten, zodat de aarde niet te nat blijft. Hopelijk blijven de plantjes hierdoor heeeel lang leven.
Hydrakorrels in de potten voor moederdag

2. Hierna vul je de pot met aarde, tot ongeveer een vierde van de pot. De aarde duw je een beetje naar buiten zodat als je van bovenaf in de pot kijkt, er een kuiltje is ontstaan.
De aarde in de pot - DIY moederdag 2018

3. Nu ga je de pot vullen met de plantjes. Het gat van de pot is best wel smal, dus een plantje vasthouden en je hand door het gat laten gaat niet samen. Je zult de plantjes er dan ook voorzichtig in moeten laten vallen. Hierbij bestaat dan ook het risico dat er iets kapot gaat van het plantje. Ik heb er dan ook voor gekozen om het zwakste plantje met de meest breekbare blaadje als eerste in de pot te laten vallen.
Eerste plantje voor de pot - DIY moederdagcadeau 2018
Als het potje in de pot zit, dan duw je het een beetje naar de zijkant en schuift er met je hand wat potgrond tegenaan. Bij het glas zorg je dat er ook voldoende potgrond zit, zodat je de wortels van het plantje niet meer ziet.
Eerste plantje in de pot - DIY moederag cadeau 2018

Zo ga je alle plantjes in de pot laten vallen, een plaatsje geven en de wortels toedekken met potgrond. Tussendoor doe je met een lepel wat extra potgrond in de pot, zodat alle wortels goed bedekt zijn. Het stokje van het plantje moet je trouwens niet in de pot laten zitten. Bij mij groeiden hier al heel snel een soort spinnenweb op, wat zich steeds verder uitbreidde over een van mijn plantjes. Dit plantje heb ik er uiteindelijk uit moeten halen om dat het helemaal ging rotten.
Het potje wordt vol - DIY moederdagcadeau 2018

4. Als je wilt, kun je lege plekjes ook nog wat opvullen met mos of steentjes. Ik heb een heel klein beetje mos uit mijn tuin toegevoegd.

5. Als laatste maak je de pot mooi schoon aan de binnenkant met een stuk keukenrol en giet je er een paar scheuten water in. Niet teveel, anders verdrinken je plantjes en gaan ze rotten.

Ik heb de potten hierna een tweetal nachtjes met de deksel open laten staan, dacht dan kunnen de plantjes wat aan elkaar wennen ;-). Maar de bedoeling is dat je de pot daarna dichtdoet en niet meer openmaakt. De plantjes houden zichzelf als het goed is in stand als eco systeem.
Je krijgt in de eerste instantie best veel vocht op de zijkant van het glas, ik verwacht dat dit uiteindelijk wel weg gaat. Mijn pot van de #letsmeetlunch heb ik weer open moeten maken om het rottende plantje te vervangen en nu nog steeds vocht op de zijkanten. Dat vocht ziet er natuurlijk niet zo leuk uit bij een cadeau, je kunt ervoor kiezen om het bij het geven op moederdag toch maar even schoon te vegen. Maar dan moet het eco systeem wel weer opnieuw beginnen.
De potten staan klaar - DIY moederdag 2018

Ik hoop dat mijn moeder en schoonmoeder blij zullen zijn met hun moederdag cadeau.

KleinlogoGoodlives

 liefs Claudia

My Socials Goodlives

(Visited 1.164 times, 1 visits today)

Geef een reactie