Focaccia Brood, met rozemarijn en olijfolie

Ik ben gek op het bakken van mijn eigen brood. Tegenwoordig is het niet echt in om (veel) brood te eten, veel mensen eten liever niet teveel koolhydraten en daar past een brood niet echt bij. Toch wil ik proberen om vanaf nu elke week zelf een brood te bakken wat ik nog nooit gemaakt heb, gewoon omdat het zo lekker is. Ik eet doorgaans vooral Kellogg’s Special K met pure chocolade zowel bij het ontbijt als bij de lunch, niet omdat ik niet tegen brood kan, maar omdat het zo lekker snel klaar is . Ik bewaar brood altijd in de vriezer en haal er dan een paar sneetjes uit om op te eten, maar dan moet je het toch weer laten ontdooien (en dus wachten voordat je kunt eten). Zelf je brood bakken kost nog meer tijd, het bakken van dit heerlijke Focaccia brood, kost minimaal 3 uur. Niet dat je er heel de tijd naast moet zitten, maar je moet toch in de buurt blijven om af en toe wat dingetjes te doen voor het brood.

Het hele proces begint met het maken van het deeg. Als het deeg gemixt is, dan moet je twee keer een uur wachten om het deeg te laten rijzen.

Na de wachttijd voor het rijzen is het deeg klaar om te bakken, 30-25 minuten in de oven, nog wat wachten om het brood af te laten koelen en dan is je focaccia eindelijk klaar!

De gaten die je gemaakt hebt in het deeg, kun je als variatie ook vullen met Olijven of Cherry tomaatjes. Deze stop je in de gaten voordat het brood te oven in gaat.

Het recept:

Focaccia Brood, met rozemarijn en olijfolie

Cakesandpumps
Zelfgebakken Focaccia brood met rozemarijn, olijf olie en zeezout. Heerlijk om zo te eten, belegd of bij de soep
Porties 2

Equipment

  • Mengkom en/of broodbakmachine om te mengen
  • Plasticfolie en katoenen keukendoek
  • Oven
  • Bakplaat
  • Bakpapier

Ingrediënten
  

  • 500 gram Biologische tarwebloem
  • 20 gram griesmeel
  • 1 zakje gedroogde gist circa 7 gram of 20 gram verse gist
  • 10 gram zout
  • 2 eetlepels verse rozemarijnnaaldjes
  • 100 ml olijfolie extra vierge
  • 250-300 ml lauwwarm water
  • Grof zeezout

Instructies
 

  • Doe de bloem met het griesmeel in een kom. Meng hier de gist en het zout door.
  • Als je gebruik maakt van de broodbakmachine om te mengen dan doe je de bovenstaande ingrediënten in de broodbakmachine. Daarop schenk je 2 eetlepels olijfolie en 250-300ml lauwwarm water.
  • Ga je mengen en kneden met de hand, giet dan al roerende 2 eetlepels olijfolie en 250-300 ml lauwwarm water bij het mengsel. Blijf mixen en kneden totdat er een deegbol ontstaat.
  • Als alles gemengd is in de broodbakmachine,haal dan het deeg uit de broodbakmachine en doe het weer in de mengkom.
  • Dek de mengkom af met plasticfolie en laat het deeg 1 uur staan om te rijzen op een warme plaats, het volume verdubbeld hierbij.
  • Leg bakpapier op de bakplaat en leg hierop het deeg. Je kunt ook de bakplaat invetten met olie en dan het deeg op de plaat leggen, maar met bakpapier is het brood na het bakken wel makkelijker van de bakplaat af te halen. Giet een beetje olijfolie over het deeg en druk het uit over de bakplaat tot het ongeveer 30 x 40 cm groot is.
  • Druk er met de vingertoppen kuiltjes in. Laat het deeg hierna nog 1 uur onder een keukendoek rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 220 °C. Druppel olijfolie over het brood, daarna de rozemarijnnaaldjes verdelen over het brood. Als laatste strooi je het zeezout over het deeg. Pas hierbij wel op dat je niet teveel zout gebruikt, anders kan het brood behoorlijk zout worden.
  • Bak het brood in het midden van de oven in 20-25 minuten gaar.
  • Laat het focaccia brood op een rooster buiten de oven afkoelen.

In een van de volgende recepten zal ik een belegde focaccia brood maken.

Liefs Claudia

My Socials Cakesandpumps

(Visited 64 times, 2 visits today)

Geef een reactie