1 jaar gestopt met roken

Joehoe, het is me gelukt, vandaag precies 1 jaar gestopt met roken. Op 22 april 2014 om 23.30 heb ik mijn laatste sigaret ooit gerookt. Iedereen die nooit gerookt heeft denkt nu waarschijnlijk wat is daar zo bijzonder aan. Maar uit eigen ervaring weet ik dat eens een roker, altijd een roker en een keer weer roken is voor de bijl.
Op mijn 23ste stopte ik met roken, 10 jaar volgehouden en op mijn 33ste weer begonnen. Stom he. Maar het gebeurde, alleen maar omdat ik op een vakantie in Kenia en Tanzania dacht dat ik na 10 jaar gestopt zijn wel een keer een sigaretje kon roken. Niet dus.

Na die tijd ben ik nog wel een paar keer gestopt. 1 Keer 7 maanden en natuurlijk ook toen ik zwanger was van Larsman heb ik niet gerookt. Echter na mijn bevalling ging ik na een paar dagen weer vrolijk verder waar ik gebleven was met de sigaretten. Het enige verschil was dat ik een heel pakje, zoals voor mijn zwangerschap, toch echt te veel vond en het teruggebracht had naar 9 sigaretten per dag.
Maar er veranderde meer, ik kreeg steeds meer het gevoel dat ik toch echt wel graag oud wilde worden met mijn zoontje en het liefst ook nog graag gezond. Het idee om te stoppen begon meer in mijn hoofd te zitten. Maar echt stoppen deed ik nog niet.
Aan het einde van 2013 begon ik verkouden te worden. Dit duurde wel wat lang, maar op zich met een 10 maanden oude baby in huis, die elke verkoudheid kreeg die op het kinderdagverblijf rondwaarde, was dit nog niet zo gek. Maar het bleef en het bleef maar bij mij. Hoesten, niezen voorhoofdholte ontsteking, bronchitis, het bleef maar doorgaan. Ik dacht echt dat ik niet meer beter zou worden. In de tussentijd probeerde ik een e-smoker, maar dat vond ik maar niks, dat voelde toch heel anders dan echt roken.

Image from dokteronline.nl

Stoppen
Tot ik na 12 weken verkoudheid er helemaal klaar mee was, ik ging stoppen met roken. Op 22 april 2014 heb ik vlak voor dat ik naar bed ging mijn laatste sigaret gerookt. Ik wist dat het wel zwaar zou worden, zeker omdat het een paar dagen later Koningsnacht zou zijn en we dat met vrienden, die ook roken, zouden gaan vieren. Dus ik mocht van mijzelf de e-smoker gebruiken op de momenten dat ik het echt moeilijk had. Ik moest van mezelf wel buiten gaan staan, zodat ik niet de neiging zou hebben om dat ding steeds te pakken. En het werkte, geen sigaretten gekocht of gerookt. Het was zelfs nog beter, de dag daarna op Koningsdag was ik helemaal klaar met die e-smoker, en dat ding niet meer gebruikt daarna.

Gewicht
Een paar jaar geleden ben ik best wel wat gewicht verloren (17kg) en ik was daarna altijd bang dat ik weer veel aan zou komen als ik zou stoppen met roken. Vanaf het moment dat ik gestopt ben, ben ik heel veel gaan bewegen, gezonde dingen gaan eten en goed opgelet dat ik niet teveel zou eten.
En niets aangekomen, zelfs nu een kilo minder ten opzichte van vorig jaar.

Ik voel me prima nu ik niet meer rook, niet alleen vanwege mijn gezondheid, maar ook omdat ik niet meer zo gevangen zit in het ik-moet-roken- korset. Veel rokers zullen dit wel herkennen. In paniek raken als je nog maar een paar sigaretten hebt. Vvoordat je iets gaat doen in huis of voordat je de deur uitgaat, toch nog even snel een sigaretje roken. En nog maar een, want wie weet duurt het even voordat je weer kunt roken. En als je thuis komt meteen te tuin in (ik rookte altijd buiten) om te roken. Zoooo blij dat ik daar vanaf ben.
Geen stinkend haar en stinkende kleren meer en geen echtgenoot meer die steeds aan het zeuren was wanneer ik nu eindelijk eens zou stoppen of dat ik zo stonk naar de rook.
Wat dan wel weer jammer was dat hij niets in de gaten had toen ik stopte. Ik dacht ik vertel het tegen niemand dat ik gestopt ben, ze merken het vanzelf wel. Haha de altijd over mijn rookgedrag zeurende M. merkte niet eens dat ik gestopt was, zelfs niet toen ik hem na twee dagen vroeg of hem niets opgevallen was………Hoezo had hij er echt last van mijn roken.

Misschien moet je er wel om lachen dat ik zo precies weet wanneer ik mijn laatste sigaret gerookt heb, maar ik heb een appje genaamd Kwit gebruikt waarin je wat gegevens kan vastleggen.
Vooral de eerste weken was dit een fijne app. Ik kreeg tips en trucs en ik kon trofeetjes verdienen als ik een bepaalt level gehaald had voor mijn gezondheid, welzijn, tijd niet gerook, geld en aantal sigaretten niet gerookt. De app is denk ik wel alleen in het Nederlands, maar best handig bij het stoppen.

Ik weet wel, ik ga nooit meer roken, ik heb mijn les wel geleerd!!

Feiten
Niet-gerookt: 365 dagen
Bespaard na 1 jaar: 1.030 euro
Aantal sigaretten niet gerookt (ik rookte 9/dag): 3.285 sigaretten
Met een gemiddelde van 4,5 minuten per sigaret is dat 14.782 minuten niet staan roken, oftewel 246,38 uur of 10,3 dagen!!!

k heb ook cupcakes voor mijn collega’s gebakken bij Bailey lights, omdat ik precies een jaar gestopt ben met roken. Je vind de post hier.

Liefs Claudia

My Socials Cakesandpumps

(Visited 64 times, 1 visits today)

Geef een reactie