Gisteren hebben we vanuit het Brabantse land een bezoekje gebracht aan Mono Japan, een kleine beurs met Japans handwerk, design en wat kunst. De beurs wordt gehouden van 15 februari t/m 19 februari 2018 in het Lloyd Hotel & Cultural Embassy in Amsterdam, waarbij de 19e alleen op uitnodiging is. Wij dachten snel op vrijdagmiddag rond een uurtje of 13.00 even naar Amsterdam te rijden, maar dat viel een beetje tegen. We waren al wat later vertrokken, en vlak voor de brug van Gorinchem stonden we ineens stil. Midden op de brug bleek een ongeluk gebeurd te zijn en een stukje verder op de A27 nog een flink ongeluk. Maar na 1,5 uur vertraging waren we om 16.30 toch eindelijk in het Lloyd hotel voor de beurs.
De beurs is niet echt heel groot, maar de 1,5 uur de we nog hadden voor de beurs was wel een beetje erg weinig. In vogelvlucht dus over de beurs gerend. Op de beurs zijn de meeste exposanten ambachtslieden, handelaren of winkels, die Japanse producten verkopen die meestal met de hand gemaakt zijn. De beurs is verdeeld over diverse verdiepingen van het Lloyd hotel, waarbij per verdieping een paar hotel kamers gebruikt worden voor de beurs.
De toegang voor de beurs bedraagt EUR 12,-, dit vond ik zelf nog wel wat aan de prijzige kant, gezien de geringe hoeveelheid exposanten. Maar als je langer de tijd hebt, dan zijn er ook diverse workshops waar je aan deel kunt nemen, zoals een thee ceremonie (euro 12,-). Daarnaast zijn er ook nog andere workshops waar je apart voor in moet schrijven en ook apart voor moet betalen zoals een messen slijp workshop, een mandje weven, verven van een figuur of het maken van Miso in een speciale pot. Dit hebben wij allemaal niet gedaan. Ik heb dus ook geen idee of dit leuke workshops zijn.
Op de begane grond kon je in de grotere ruimte deelnemen aan de thee ceremonie. In deze ruimte is ook een samenwerking te zien tussen Nederlandse en Japanse kunstenaars, waarbij twee Nederlanders (INAMATT en Roosmarijn Pallandt) een aantal Japanse zoetwaren voor bij de thee ceremonie ontworpen hebben.
In de andere ruimte op de grond vond ik de schalen, vazen en potten van Utsuwa-shoken heel mooi. Wel jammer dat de dame ons niet zoveel uit kon leggen omdat haar Engels niet zo goed was en wij helemaal geen Japans spreken ;-). Maar als ik het goed begrepen heb wordt alles met de hand gemaakt in Kamakura.
Op de eerste verdieping zijn twee ruimtes. 1 ruimte voor de Tsunagu Sonogi tea farmers, waar je traditionele Japanse thee potjes en Japanse thee kon kopen, maar ook de thee lekker kon proeven.
In de tweede ruimte staat Fukumono shop met hele mooie houten dozen. Alles is met de hand gemaakt en heeft dat prachtige minimalistische wat Japanse producten zo vaak hebben.
Een heleboel verschillende messen kun je vinden bij Mujun op de 2e verdieping en bij Orit op dezelfde verdieping heb ik een prachtige geweven sjaal gekocht
Op de vierde verdieping vind je Kyo-to-to, die grappige strijkemblemen van Japanse figuurtjes verkopen.
De kunstige vormen van Shimpei Arima zijn ook eveneens op deze verdieping te vinden. Zijn art work Sugicodama bestaat uit verschillende maten bewerkt Cedar hout.
Naast de bovenstaande exposanten zijn er nog meer exposanten en shopjes te bekijken, maar dat werd een beetje teveel voor deze blogpost.
Ben je nu helemaal klaar met de beurs, dan is het alleen al leuk om wat van het hotel te zien. Het hotel heeft een rijke historie en dat is terug te zien in het hotel. De kamers lopen van 1 – 5 sterren en het hotel is opgeknapt met hulp van een hoop designers en kunstenaars.
In het restaurant wordt tijdens de Mono Japan 2018 een heerlijke Ramen soep geserveerd. Deze soep wordt gemaakt door een echte Japanse kok die eind mei in Delft een eigen Ramen restaurant gaat openen.
En vlak voordat we naar huis gingen, kwamen we bij de toiletten beneden nog deze planten verrassing tegen.
Ben je geïnteresseerd in de Mono Japan beurs, dan kun je vandaag nog tot 18 uur binnen lopen en morgen (zondag 18 februari 2018) nog van 10 – 18, of kijk op de site voor nieuwe dagen.
Liefs Claudia