Finally graduated for the Master in Controlling

Claudia afgestudeerd op Nyenrode business universiteit

!!Waiting for translation!!

Na heel veel jaren studeren ben ik afgelopen vrijdag eindelijk afgestudeerd voor de Master of Science in Controlling op Nyenrode Business universiteit, op het onderwerp “ERP bij MKB – een oplossing om de kwaliteit van informatie te verhogen?”
Het schrijven van de scriptie was niet echt mijn ding om het zachtjes uit te drukken, maar het is me uiteindelijk gelukt. En nu dus gewoon klaar, ik kan het bijna nog niet geloven. De studie heeft toch best veel tijd gekost, onder andere door de vele pauzes tussendoor.


Claudia afgestudeerd op Nyenrode business universiteit

De studie

Begin 2012 ben ik begonnen met deze studie, eerst met de Premaster als overgang tussen de Heao en de universiteit en daarna zou de Master volgen. Omdat mijn Heao diploma al meer dan 10 jaar oud was, moest ik ook echt ieder vak van de Premaster doen. De eerste vakken gingen me goed af en ik vond het ook echt leuk om weer naar school te gaan. Echter na 6 maanden kon ik er alweer tijdelijk mee stoppen. Ik was zwanger en mijn zwangerschap verliep niet helemaal hoe het zou moeten (prenatale depressie). Na de bevalling was ik gelukkig al heel snel weer opgeknapt. Helaas kon ik niet meteen weer verder met de studie, omdat ik eerst een aantal vakken gehaald moest hebben voordat ik met de vakken die op dat moment gegeven werden weer verder mocht. In september 2013 mocht ik weer aanschuiven in de collegebanken. Op zich ging het daarna soepeltjes, alleen Financiering was niet echt mijn ding. Financiering I uit de premaster heb ik een paar keer laten gaan en 1 keer niet gehaald. Alleen toen had ik ineens alles gehaald van de opleiding, behalve Financiering I en Financiering II en kon ik een jaar wachten totdat ik weer tentamen voor deze twee vakken kon doen.

Uitgang Nyenrode Business universiteit

Scriptie

Met twee vakken open mocht ik eind 2015 wel een scriptievoorstel indienen. Voor mijn eerste scriptievoorstel wilde ik een Case studie doen (= studie bij een of meerdere bedrijven, de cases), echter dit werd afgekeurd. Een Case studie was toch niet de bedoeling, daar kon je nooit een publicatie waardig stuk mee schrijven. Pardon ik wil gewoon afstuderen, echt niet publiceren. Maar goed, ik had ook geen zin in gezeur, dus ik maakte wel een nieuw voorstel.
Voor het tweede voorstel had ik een onderwerp bedacht over ERP, MKB en softcontrols. Ook niet goed, want softcontrols was onzin en niet geschikt voor Nyenrode. Euh waarom heb ik er dan college over gekregen en is er gewoon een dataset beschikbaar waarin studenten van Nyenrode bedrijven “lastig gevallen” hebben met vragen over softcontrols? Het mocht niet baten, onderwerp afgekeurd.
Hoezo subjectief? Een paar weken geleden zag ik dat er vlak na de afkeuring van mijn onderwerp een andere student gewoon op softcontrols is afgestudeerd. En hoorde ik vlak voor mijn verdediging dat ik bij de laatste lichting zat die met een dataset voor BIV (Design and Functioning of Internal Control Systems) af kon studeren. De rest moet nu een Case studie doen……..
Maar goed mijn derde onderwerp werd gelukkig wel goedgekeurd, alleen toen stonden de twee tentamens voor de deur en toen ik die eindelijk gehaald had was ik wel even klaar met Nyenrode. Na een kleine pauze wel begonnen met de scriptie en wel regelmatig wat literatuurstudie gedaan, maar ik kon mijn draai niet echt vinden bij het schrijven van mijn scriptie.
Pas vanaf september 2016 begon de literatuur in mijn scriptie wat vorm te krijgen en eind december was het literatuur gedeelte eigenlijk zo goed als klaar.

Daarna lekker op vakantie gegaan naar Suriname en toen ik terug kwam ben ik met het dataonderzoek begonnen.
Hier had ik echter super veel moeite mee. De colleges als voorbereiding op de scriptie waren inmiddels best wel lang geleden. Dus uiteindelijk heb ik de volgende boeken aangeschaft (voor degenen die ook tegen dit lastige onderdeel van de scriptie aan zitten te kijken).
1. SPSS survival manual 6th edition – Julie Pallant 2016 – McGraw Hill Education
2. Basishandboek SPSS 23 – Alphons de Vocht 2017 (derde druk) – Bijleveld Press
3. Handleiding SPSS 2e editie – Johan Smits en Ronald Edens 2016 – Pearson Benelux
4. Beschrijvende statistiek – Bregje van Groningen en Connie Boer 2016 (vierde druk) – Boom.

Mijn scriptiebegeleider was helaas niet heel makkelijk bereikbaar, hij beantwoordde af en toe wel een vraag, maar doorlezen van mijn stukken die klaar waren gebeurde niet.
Inmiddels was het februari 2017 en had ik een issue met een van mijn websites. Ik kon kiezen, of de site waar heel veel werk in zat laten gaan en mijn scriptie meteen afmaken, of eerst alle info van de site verhuizen naar een nieuwe site en daarna de scriptie afronden.
Ik koos voor het laatste, januari 2018 leek immers nog ver weg en die website had me ook veel tijd gekost. Dus maanden zitten zwoegen om 2500 artikelen handmatig over te zetten (via Excel was niet mogelijk bij Mijnwebwinkel).
En toen dat klaar was had ik inmiddels behoorlijke rugpijn van het alleen nog maar achter de computer zitten.
En voor ik het wist wat het september 2017 en begon ik hem toch wel behoorlijk te knijpen. De scriptie schoot niet op en als ik nog op tijd af wilde studeren moest ik tocht echt begin december mijn scriptie klaar hebben en ingeleverd hebben bij mijn scriptiebegeleider.

Eind oktober heb ik toch maar onbetaald verlof opgenomen om fulltime met de scriptie aan de gang te kunnen. Dat was mijn enige kans. En dan moesten mijn scriptiebegeleider en Nyenrode ook nog meewerken. Wat een gestress was dat. Op 10 december mijn scriptie ingeleverd bij mijn begeleider, die toen pas voor de eerste keer iets las. Wat overigens niet mijn schuld was, ik heb tussendoor regelmatig wat ingestuurd, maar geen feedback op gekregen.
En Nyenrode zou pas een examinator zoeken op het moment dat zij een door mijn begeleider goedgekeurde scriptie ontvingen.
Uiteindelijk op 17 december de feedback van mijn begeleider ontvangen, nog 1,5 dag wat aangepast en doorgestuurd naar Nyenrode. Waar de scriptie coördinator gelukkig wat extra moeite had gedaan en na mijn belletje op 18 december meteen die dag een examinator had gevonden. Pff wat een gedoe, maar ik was in ieder geval weer een stukje verder.

Eerst maar eens genieten van de vakantie die we aan het begin van het jaar geboekt hadden, met de gedachte dat ik dan allang afgestudeerd zou zijn.
Om heel eerlijk te zijn verwachte ik dat de examinator zoveel opmerkingen zou hebben, dat ik na mijn vakantie echt helemaal geen tijd meer zou hebben om de aanpassingen te verwerken en dat het traject hier zou stoppen. Mijn eerste vakken zouden op 7 februari gaan vervallen en daarna in een domino effect de rest van mijn vakken. Ik had al bedacht dat ik geen vakken overnieuw zou gaan doen, dan had ik gewoon dikke pech en geen diploma van Nyenrode.
Maar tot mijn verbazing ontving ik een mail tijdens de vakantie dat mijn scriptie verdedigbaar was, zonder aanpassingen.
Je kunt je wel voorstellen hoe blij ik was. Dat was daarna nog een heerlijke week op vakantie 😉

Verdediging

Eenmaal terug werd ik wel zenuwachtig voor de verdediging. Een aantal keer mijn scriptie doorgelezen, alle commentaren van mijn begeleider nog eens doorgenomen en een extra boekje gelezen over ERP, geschreven door de Examinator (Basisboek ERP – Lineke Sneller 2010, derde druk – Uitgeverij Tutein Nolthenius)
Daarnaast ook een presentatie voorbereid, die bij de eerste oefening zeker 30 minuten duurde. Oeps, ik zou maar 10 minuten krijgen tijdens de verdediging, en ik had ook zo’n idee dat ik daar ook echt aan gehouden zou worden.
Op 2 februari 2018 was het dan eindelijk zo ver, ‘s middags was mijn verdediging. Waar ik in de eerste instantie echt super zenuwachtig was viel het die dag eigenlijk wel mee.
Klokslag 15 uur begonnen we, mijn presentatie duurde 12 minuten en daarna heb ik ongeveer 35 minuten vragen beantwoord. Ik vond het reuze meevallen. Ik wist wel dat mijn literatuur best goed was en het data onderzoek iets minder. En dat kwam ook wel een beetje uit het vragen halfuurtje naar voren.
Daarna 5 minuten op de gang gewacht totdat de examinator en mijn begeleider het cijfer bepaald hadden. Een 6,5, waar ik heel blij mee ben.

Genoten van het weekend na mijn afstuderen

En nu is het klaar. Ik denk dat ik echt nooit meer een studie ga oppakken, maar dat hoeft ook niet. Ik heb mijn rugzak met een hele mooie opleiding gevuld, waar ik een hoop van geleerd heb. De scriptie had voor mij niet zo gehoeven, maar helaas hoort dat er bij een Master studie gewoon bij.
Ik wil mijn man Martin en zoontje Lars bedanken voor hun steun al deze jaren, en ook mijn familie, vrienden en collega’s voor hun steun en het feit dat ze al dat gemopper over mijn studie aan hebben moeten horen.
Daarnaast bedank ik mijn werkgever Bailey Lights die mij de mogelijkheid heeft gegeven om deze studie te volgen.

Voor wie het leuk vindt om mijn scriptie te lezen, of om gewoon eens te kijken hoe zo’n wetenschappelijke scriptie eruit ziet, hier kun je mijn scriptie downloaden: Sciptie Claudia Aaldijk- van Dijk.

KleinlogoGoodlives

 liefs Claudia

My Socials Goodlives

In dit Blog staan diverse affiliate links.

(Visited 396 times, 1 visits today)

One thought on “Finally graduated for the Master in Controlling”

Leave a Reply