Taartje met groene asperges, (kwartel)ei en hollandaise saus

Vorig jaar waren wij een van de voorgerecht makers van het Kiwanis OLUM diner. M. was net lid geworden van Kiwanis, dus dat was meteen een manier om snel wat leden van de groep te leren kennen. Het OLUM diner is hetzelfde als een Diner en Route. Voor wie dat niet kent, bij een Diner en Route wordt de groep verdeeld in kleinere groepjes. Bij het Kiwanis diner zijn er 3 gangen die gemaakt worden (voorgerecht, hoofdgerecht en desert). Met elke volgende gang wordt de groep weer in andere groepjes verdeeld en ga je ook weer naar een ander adres. Je zit dus steeds ergens anders te eten, met steeds andere tafelgenoten. En met elke gang zijn er ook steeds andere koppels die koken.
Wij hebben als voorgerecht gekozen voor kleine taartjes met groene asperges met Hollandaise saus en kwartel eitjes. Lees verder voor het recept.

We hebben dit gerecht in april gemaakt, in die tijd zijn er vaak overal kwarteleitjes te koop. Maar afgelopen week toen ik het gerecht probeerde voor Goodlives, kon ik helemaal geen kwarteleitjes vinden. Balen, want dan zou ik het recept niet kunnen maken en het recept ook niet op mijn Blog kunnen zetten. Dus besloot ik om de kleinste kippeneieren te kopen die ik kon vinden. Ik heb de eitjes gebakken, ook zo klein mogelijk. En nadat ik klaar was, heb ik een heel stuk van het wit gesneden, waardoor het eitje toch klein genoeg was om op de kleine taartjes te leggen.

Een paar dagen voor onze gasten zouden komen, hebben we even geoefend en het recept gemaakt. De Hollandaise saus smaakte echter nergens na. Het ging schiften en het smaakte veel te veel naar boter. We wilden niet het risico lopen dat ons gerecht zou mislukken, beetje lullig als mensen voor de eerste keer bij je komen eten. Dus hebben we gekozen voor een (bijna) kant en klaar sausje van Knorr. Normaal als ik uitgebreid kook, dan ben ik nooit van de kant en klare sausjes. Maar ik moet toegeven dat deze saus eigenlijk best wel lekker smaakt bij de groene asperges;-). Ik lees net op de blog van delicious dat als je een snufje maizena toevoegt bij het mengen, dat de schifting dan minder is.

Ik ben zelf dol op asperges en helemaal op de witte soort. Echter de witte zijn maar een paar maanden verkrijgbaar. De groene asperges daarentegen zijn heel het jaar door in de supermarkt te koop. Het is een heel makkelijk recept wat volgens mij de meeste mensen wel lusten. Zelfs als ze niet zo dol zijn op de witte asperges.
Enjoy!

Het Recept:

Taartje met groene asperges, (kwartel)ei en hollandaise saus

Cakesandpumps
Een taartje van groene asperges met (kwartel)ei en hollandaise saus als voorgerecht. Maak de saus zelf of gebruik een pakje. Heerlijk voorgerecht wat makkelijk te maken is.
Porties 4

Equipment

  • Oven
  • 4 Ovenschaaltjes of kleine springvormen
  • Mengkom van glas of roestvrijstaal

Ingrediënten
  

  • 200 gram Groene aspergetips
  • 4 Plakjes Bladerdeeg
  • 4 Stuks Kwarteleitjes
  • 125 gram Boter voor Hollandaise saus
  • 2 Eetlepels water voor Hollandaise saus
  • 2 Eierdooiers voor Hollandaise saus
  • Citroensap voor Hollandaise saus
  • Peper en zout voor Hollandaise saus

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200°C. Vet 4 kleine spring- vormen of ovenschaaltjes (diameter 12 cm) in met wat boter en bekleed ze met 1 plakje bladerdeeg (4 plakjes totaal).
  • Zet de bladerdeegtaartjes in de oven, bak ze in 10-12 minuten krokant en bruin.
  • Voor de saus: Laat 125 g boter in een pan op zacht vuur smelten en zet apart.
  • Meng in een glazen of roestvrijstalen kom 2 eierdooiers met 2 el water. Verhit het mengsel zachtjes au bain-mane (boven een pan warm water) en roer met een garde ca. 4 minuten totdat een schuimige en romige saus ontstaat.
  • Zet de kom op het aanrecht en voeg in een dunne straal de gesmolten boter toe, blijf ondertussen zachtjes roeren totdat alle boter is opgenomen en je een romige saus overhoudt.
  • Breng de saus op smaak met wat citroensap en peper en zout en zet apart.
  • Mocht je even geen tijd hebben om de saus te maken, dan kun je natuurlijk ook een pakje nemen om de Hollandaise saus te maken. De Hollandaise saus van Knorr is best wel lekker bij dit taartje.
  • Kook ondertussen 200 g verse groene aspergetips in ca. 2 minuten beetgaar, giet af en zet apart met het deksel op de pan.
  • Haal de bladerdeegtaartjes uit de springvormen of oven- schaaltjes en leg ze op de borden.
  • Smelt onder- tussen een klontje boter in een koekenpan en bak 4 (kwartel)eitjes. Kwarteleitjes zijn niet altijd te koop, en zeker niet bij de supermarket. Je kunt ook gewone eieren nemen, die je heel klein in een pannetje bakt. Als het eitje klaar is, dan snijd je voorzichtig rondom wat van het eiwit weg, zodat het eitje makkelijk op het taartje past.
  • Verdeel de aspergetips over de bladerdeegtaartjes, schep er wat hollandaisesaus over en garneer elk taartje met een gebakken (kwartel)eitje

Liefs Claudia

My Socials Cakesandpumps

Edit: deze post is van mijn oude blog Photos for foodies. Met deze Blog ben ik gestopt, maar ik vond het zonde om de receptjes verloren te laten, daarom heb ik de posten naar Cakes and Pumps en later naar Goodlives gekopieerd. De post is in 2015 door mij geschreven.

(Visited 165 times, 1 visits today)

Geef een reactie